Tyčinky svačím nejraději. Mezi mé favority patří tyčinky s arašídovým máslem. Jarda na arašídové máslo moc není, tak mu dělám tyčinky bez něj. Zato já mám spotřebu arašídového másla dost velkou😊. Dávám ho do tyčinek, pečených i nepečených sladkostí, smoothies anebo si ho dávám s ovocem.
Je tolik možností, kde ho použít:
- Snídaňová tortilla s banánem: Pšeničnou tortillu potřete arašídovým máslem. Na kraj dejte celý banán a zabalte. Nakrájejte na kolečka anebo rovnou snězte.
- Jablko s müsli : Jablko nakrájejte na kolečka, potřete arašídovým máslem a posypte oblíbeným müsli . Jablko normálně moc syté není, takhle se ale pořádně najíte.
- Banánová lízátka: Banán rozpulte a napíchněte na špejli nebo dřívko na nanuk. Obalte v arašídovém másle (musí mít pokojovou teplotu) a obalte v müsli . Třeba zapečené čokoládové müsli je skvělé anebo tohle arašídové.
- Nepečené müsli : recept na něj najdete tady: Nepečené müsli . Připravíte ho z datlí, ovesných vloček a arašídového másla. Dá se jíst samotné anebo ho zalijte mlékem.
- Pečené arašídové müsli : Další skvělá věc z arašídového másla. Má dlouhou trvanlivost, tak si ho můžete udělat dost i na celý měsíc.
- Banánová quesadilla: Tortillu potřete arašídovým máslem. Na polovinu tortilly dejte kolečka banánu a poté přiklopte druhou půlkou tortilly. Nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte.
- Smoothie: Rozmixujte 1 banán, 1-2 lžíce arašídového másla, ½ hrnku jogurtu a ½ hrnku studené vody. Anebo místo jogurtu a vody použijte jen mléko (i rostlinné).
Tak to bylo pár příkladů, co si můžete udělat z arašídového másla. Další recept, který přibyde do mé sbírky jsou tyhle tyčinky. Místo mouky jsem do nich použila tsampu. Tsampa pochází z Tibetu, je to prášek z praženého ječmenu. V České republice ho prodává a vyrábí ProTibet.
Nyní dokonce dostanete na tsampu slevu 15%. Stačí při objednávce zadat kód VERONIKA15. Platí to na všechna balení tsampy.
Použít ji můžete nejen do těchto tyčinek, ale taky na přípravu kaší, do smoothies a na přípravu sladkých i slaných jídel. Tsampa obsahuje minimální množství lepku, má vysoký obsah vlákniny a chutná po oříšcích. Proto jsem ji použila i do těchto tyčinek a výsledek je vynikající.
Další recepty najdete v tomto článku: Recepty z tsampy.
Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.
Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Tsampu lze použít do slaných i sladkých receptů, takže si vybere opravdu každý:-).
Suroviny na 8 tyčinek:
- 70g tsampy ProTibet
- 65g arašídového másla z pražených arašídů (RECEPT)
- 50g jemných ovesných vloček
- 50g třtinového cukru
- 30g ghí
- ½ lžičky jedlé sody
- 50-60g mléka
Volitelně: sušené brusinky nebo jiné ovoce, oříšky, čokoláda na polití
- Lis na tyčinky Tescoma
Postup:
- Všechny suroviny smíchejte v misce. Těsto se nemá drobit. Pokud je sušší, přidejte trochu mléka.
- Těsto namačkejte do silikonových formiček na tyčinky. Já jsem použila lis na tyčinky od Tescomy:
- Dá se použít na pečené i nepečené tyčinky. Pro pečené stačí pouze vyndat silikonovou část – formy a naplnit ji těstem. Do tohoto receptu budeme potřebovat pouze vnitřní silikonovou část. Tři patra dají dohromady formičky na 6 tyčinek. Pokud vám zbyde nějaké těsto nebo děláte větší dávku, upečete tyčinky postupně:-).
- Formičky naplňte těstem a lžičkou nebo prstem umačkejte. Těsto vám vyjde na cca 8 tyčinek, záleží na tom, jak moc formy naplníte.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut, střední rošt. Až kraje začnou hnědnout, vyndejte.
- Tyčinky nechte po upečení nejdříve vychladnout. Pak teprve vyndejte. Ještě teplé by se mohly zlomit.
- Kdo chce, může tyčinky polít rozpuštěnou čokoládou.
Po vychladnutí tyčinky uložte do obalu.
Skladování: při pokojové teplotě, pro delší trvanlivost v lednici nebo mrazáku
Trvanlivost: tyčinky mi nikdy nevydržely déle než pár dní, protože jsem je snědla. V lednici bych řekla tak týden, v mrazáku i několik měsíců.