Tyčinky svačím nejraději. Mezi mé favority patří tyčinky s arašídovým máslem. Jarda na arašídové máslo moc není, tak mu dělám tyčinky bez něj. Zato já mám spotřebu arašídového másla dost velkou😊. Dávám ho do tyčinek, pečených i nepečených sladkostí, smoothies anebo si ho dávám s ovocem.

 

Je tolik možností, kde ho použít:

  • Snídaňová tortilla s banánem: Pšeničnou tortillu potřete arašídovým máslem. Na kraj dejte celý banán a zabalte. Nakrájejte na kolečka anebo rovnou snězte.
  • Jablko s müsli : Jablko nakrájejte na kolečka, potřete arašídovým máslem a posypte oblíbeným müsli . Jablko normálně moc syté není, takhle se ale pořádně najíte.
  • Banánová lízátka: Banán rozpulte a napíchněte na špejli nebo dřívko na nanuk. Obalte v arašídovém másle (musí mít pokojovou teplotu) a obalte v müsli . Třeba zapečené čokoládové müsli je skvělé anebo tohle arašídové.
  • Nepečené müsli : recept na něj najdete tady: Nepečené müsli . Připravíte ho z datlí, ovesných vloček a arašídového másla. Dá se jíst samotné anebo ho zalijte mlékem.
  • Pečené arašídové müsli : Další skvělá věc z arašídového másla. Má dlouhou trvanlivost, tak si ho můžete udělat dost i na celý měsíc.
  • Banánová quesadilla: Tortillu potřete arašídovým máslem. Na polovinu tortilly dejte kolečka banánu a poté přiklopte druhou půlkou tortilly. Nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte.
  • Smoothie: Rozmixujte 1 banán, 1-2 lžíce arašídového másla, ½ hrnku jogurtu a ½ hrnku studené vody. Anebo místo jogurtu a vody použijte jen mléko (i rostlinné).

 

Tak to bylo pár příkladů, co si můžete udělat z arašídového másla. Další recept, který přibyde do mé sbírky jsou tyhle tyčinky. Místo mouky jsem do nich použila tsampu. Tsampa pochází z Tibetu, je to prášek z praženého ječmenu. V České republice ho prodává a vyrábí ProTibet.

Nyní dokonce dostanete na tsampu slevu 15%. Stačí při objednávce zadat kód VERONIKA15. Platí to na všechna balení tsampy.

Použít ji můžete nejen do těchto tyčinek, ale taky na přípravu kaší, do smoothies a na přípravu sladkých i slaných jídel. Tsampa obsahuje minimální množství lepku, má vysoký obsah vlákniny a chutná po oříšcích. Proto jsem ji použila i do těchto tyčinek a výsledek je vynikající.

Další recepty najdete v tomto článku: Recepty z tsampy.

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Tsampu lze použít do slaných i sladkých receptů, takže si vybere opravdu každý:-).

 

Suroviny na 8 tyčinek:

  • 70g tsampy ProTibet
  • 65g arašídového másla z pražených arašídů (RECEPT)
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 50g třtinového cukru
  • 30g ghí 
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 50-60g mléka

Volitelně: sušené brusinky nebo jiné ovoce, oříšky, čokoláda na polití

  • Lis na tyčinky Tescoma

 

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte v misce. Těsto se nemá drobit. Pokud je sušší, přidejte trochu mléka.
  2. Těsto namačkejte do silikonových formiček na tyčinky. Já jsem použila lis na tyčinky od Tescomy:
  3. Dá se použít na pečené i nepečené tyčinky. Pro pečené stačí pouze vyndat silikonovou část – formy a naplnit ji těstem. Do tohoto receptu budeme potřebovat pouze vnitřní silikonovou část. Tři patra dají dohromady formičky na 6 tyčinek. Pokud vám zbyde nějaké těsto nebo děláte větší dávku, upečete tyčinky postupně:-).
  4. Formičky naplňte těstem a lžičkou nebo prstem umačkejte. Těsto vám vyjde na cca 8 tyčinek, záleží na tom, jak moc formy naplníte.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut, střední rošt. Až kraje začnou hnědnout, vyndejte.
  6. Tyčinky nechte po upečení nejdříve vychladnout. Pak teprve vyndejte. Ještě teplé by se mohly zlomit.
  7. Kdo chce, může tyčinky polít rozpuštěnou čokoládou.

Po vychladnutí tyčinky uložte do obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě, pro delší trvanlivost v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: tyčinky mi nikdy nevydržely déle než pár dní, protože jsem je snědla. V lednici bych řekla tak týden, v mrazáku i několik měsíců.