Rychlé banánové lívanečky ke snídani nebo svačině. Máte doma přezrálý banán? Jen tak na jídlo se možná už nehodí, ale do lívanců nebo moučníků je ideální. Dělám z něj i banánový chleba, to je taky dobrota. Zralejší banány mají sladší chuť, o to můžete ubrat cukru. Až zase v lednici najdete černé banány, nevyhazujte a upečte si z nich tyto vynikající lívance😊.

 

Suroviny:

  • 235g zralých banánů (2 velké banány)
  • 230g rostlinného mléka (mandlové, sójové, arašídové…)
  • 210g hladké mouky (nebo špaldové mouky)
  • 30g třtinového cukru nebo čekankového sirupu
  • 50g rozpuštěného rostlinného másla (např. značky Alsan) anebo kokosového oleje
  • Chia náhrada za vejce: 2 lžíce chia semínek (20 gramů) s 80 gramy vody (je to náhrada za 2 vajíčka)
  • 2 a ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (7 gramů)

Používám tento Bio kypřicí prášek z Biosféry. Je bezlepkový a bezfosfátový. Obsahuje pouze vinný kámen, kukuřičný škrob a jedlou sodu. Vždy si jen odvážím potřebné množství. Přijde mi to i mnohem lepší, než kupovat malé sáčky. 

 

Postup:

  1. Chia náhrada: chia semínka smíchejte se studenou vodou. 20 gramů semínek promíchejte s 80 gramy vody. Nechte 5 minut odstát.
  2. Dále rozmačkejte zralé banány. Pomocí vidličky je rozmačkejte na pyré anebo je rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Přidejte rostlinné mléko, rozpuštěné máslo (vlažné), cukr a chia náhradu.
  4. Nakonec přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  5. Promíchejte metličkou a nechte 5-10 minut odstát, ať chia semínka ještě nabobtnají.
  6. Zahřejte pánev a tvořte malé lívanečky. Opečte z obou stran dohněda. Lívance můžete smažit nasucho anebo je osmažit trošce oleje.

 

Podávejte s moučkovým cukrem (může být třtinový), čerstvým ovocem, , zmrzlinou anebo jinou ozdobou. Skvělé jsou také s arašídovým máslem (RECEPT na výrobu arašídového másla).

 

Jak si vyrobit třtinový moučkový cukr?

Třtinový cukr dejte do mixéru a mixujte, dokud z něj nebude prášek. Občas zastavte a promíchejte. Prosijte přes jemné síto. Do kupovaného se ještě přidává kukuřičný škrob. Zabraňuje to tvrdnutí cukru. Pokud cukr použijete rychle, nutné to není. Pro delší trvanlivost škrob přidejte. Na každý hrnek cukru přidejte 1 lžičku škrobu.

 

Chybí vám rostlinné mléko?

Mrkněte do zásob, jestli tam máte nějaké oříšky nebo semínka. Použít lze i soju nebo jiné luštěniny, ale příprava vám zabere dost času. Rychlejší jsou semínková a oříšková mléka.

Normálně semínka nebo oříšky dávám přes noc namočit, jsou pak lépe stravitelné. Dají se ale připravit i rovnou, před jídlem si je taky nenamáčíme:).

Do těchto lívanců bych použila mandlové, arašídové anebo rýžové mléko. Výběr je docela velký. Recepty na všechny rostlinná mléka najdete tady: Rostlinná mléka.

 

Skladování a trvanlivost: Lívance jsou nejlepší právě upečené. V lednici bych je nechávala maximálně den.