Máte rádi brownies? Ochutnejte ty batátové, jsou vynikající a ani nepoznáte, že v nich nějaké batáty jsou. Pyré brownies dostatečně zahustí, a tak se tento recept obejde bez mouky. Brownies jsou tedy bezlepkové.

Brownies mám moc ráda, ty nikdy nezklamou. Nejraději je mám polité hořkou čokoládou nebo arašídovým máslem. Máslo si dělám sama, není to nic těžkého. Když máte silnější mixér, zabere vám výroba arašídového másla asi 3 minut. Recept na to, jak si ho vyrobit najdete tady:

 Návod, jak si vyrobit arašídové máslo

Tento recept potěší děti i dospělé, jen raději dětem neříkejte, že jsou v něm brambory. Ani o nich nevíte, ale děti by to mohlo odradit😊

 

Suroviny:

  • 130g arašídového másla – domácí z pražených arašídů
  • 140g pyré ze sladkých brambor (=rozmačkané uvařené batáty)
  • 100g třtinového cukru
  • 40g medu
  • 25g hořkého kakaa
  • 1 vejce vel. M (55 gramů)
  • 1 lžičky instantní kávy
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli

Volitelně: pecičky z arašídového másla nebo čokolády

Postup

  1. Batáty oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte doměkka. Vodu nesolte. Uvařené budou tak za 15-20 minut.
  2. Uvařené batáty sceďte, nechte okapat v sítu a poté dejte do mísy. Pomocí šťouchadla na brambory nebo tyčového mixéru udělejte z batát hladkou kaši/pyré. Nechte zcela vychladnout.
  3. V druhé míse mezitím smíchejte arašídové máslo, třtinový cukr, med, kakao, vejce, med, kávu, sodu a sůl. Je to tedy vše ze seznamu surovin. Přidejte vychladlé pyré z batát a dobře promíchejte.
  4. Jako bonus jsem do těsta přidala pecičky z arašídového másla. Arašídové máslo se do brownies skvěle hodí, takže je to moc dobré.
  5. Připravte si kulatou dortovou formu anebo jinou menší formu. Já používám silikonovou, takže jsem pečící papír nepoužila, ale do kovové formy ho určitě použijte. Těsto nalijte do formy a pak s ní párkrát klepněte o linku, ať se těsto uhladí. Ještě jsem do těsta zapíchla pár peciček, aby byly pěkně vidět. Minule jsem používala dortovou, tentokrát silikonovou ve tvaru obdélníku – velikostí odpovídá papíru A4. Na velký plech je těsta moc málo, museli byste udělat dvojitou dávku.
  6. Formu dejte na rošt do středu trouby. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15 minut.
  7. Po vyndání z trouby nechte brownies alespoň 30 minut ztuhnout, pak teprve vyndejte z formy. Nakrájejte jako pizzu.

Brownies jsem podávala polité 85% hořkou čokoládou Lindt a s mým milovaným kakaem.

 

Poznámky k receptu:

  • Med by měl být tekutý, pokud není – například pokud je zcukernatělý, tak ho zahřejte ve vodní lázni nebo na sporáku. Tuhý med se špatně rozmíchává a jelikož se med beztak bude péct a je v receptu hlavně jako sladidlo, nevadí, když ho zahřejete. Samozřejmě do receptů jako jsou různé léčivé sirupy je lepší med nezahřívat, aby v něm zůstaly zachované všechny prospěšné látky, které má.