Dneska mám pro vás recept na něco, co není ani trochu zdravé, ale zato je to zatraceně výborné!

O víkendu jsem slavila 30 narozeniny (tak a už tam mám trojku☹) a přemýšlela jsem, co upeču. Asi jsem divná, ale každý rok si peču dort a připravuju oslavu:-D. Udělala jsem velký tvarohový dort, alsaský cibulový koláč a k tomu donuty. Nebyly to ale jen obyčejné donuty. Tohle jsou Boston cream donuty. Přede bych chtěla říct, že je trochu matoucí název. U nás mají donuty díru uprostřed. V Americe je donut očividně ten s dírou i kobliha. Raději jsem to chtěla zmínit, abyste si nemysleli, že jsem tam tu díru zapomněla udělat:-D.

 

Co je to Boston cream donut?

Je to kobliha politá čokoládovou polevu plněná horou žloutkového krému. Krém je skoro stejný, jako dělám na vanilkovou zmrzlinu. Kobliha je naplněná skoro k prasknutí, o nedostatku náplně nelze v žádném případě mluvit. Nemám ráda koblihy, kde u konce najdete paku džemu a jinak je suchá, to mi nechutná. Tady jsem maximálně spokojená:-D.

 

Podívejte se, kolik je v nich náplně:

 

Oslava se vydařila a všichni si moc pochutnali. Pojďme se tedy podívat na recept:

 

Těsto:

  • 345g hladké mouky
  • 165g vlažného mléka
  • 70g krupicového cukru
  • 30g změklé hery
  • 2 vejce vel. M (92 gramů)
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)

 

Žloutkový krém

  • 250g mléka
  • 250g smetany ke šlehání
  • 150g krupicového cukru
  • 50g másla
  • 30g vanilkového pudingu
  • 3 vejce vel. M (150g)
  • 2 vanilkové cukry

 

Poleva:

  • 100g mléčné čokolády

 

 

Žloutkový krém

Mléko a smetanu přiveďte k varu. Mezitím si v misce smíchejte vajíčka s cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a máslem. Metličkou dobře promíchejte.

Nyní začněte po lžících přimíchávat smetanu. Postupně už jí můžete přilévat více, třeba rovnou z misky pomalým pramínkem. Metličkou stále šlehejte.

Až začleníte všechnu smetanu s mlékem dejte misku do vodní lázně. Pokud nemáte jinou možnost, asi by šlo i svařit náplň v malém hrnci na nejnižší teplotu, bohužel se ale může stát, že se srazí. Právě proto je ideální vodní lázeň. Používám kovovou misku, kterou dám do kovového cedníku a ten postavím do hrnce s vodou. Vody dám tolik, aby byla miska alespoň z poloviny ponořená. Když se voda nedotýká, jde to strašně pomalu.

Vodu přiveďte k varu a teplotu upravte tak, aby vám voda nestříkala do misky.

Vařte za častého míchání po dobu cca 10 minut. Až náplň zhoustne jako puding, je hotová.

Odstavte ji a nechte vychladnout. Poté náplň dejte minimálně na hodinu do lednice. Dá se použít i rovnou, ovšem bude vám z koblih vytékat, protože je ještě moc tekutá.

 

Koblihy

  1. Vlažné mléko, špetku cukru a droždí promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, heru, vajíčko a kvásek.
  3. Nechte 60 minut kynout.
  4. Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte do výšky 1-1,5cm.
  5. Vykrájejte kruh. Já jsem zvolila na vykrajování skleničku, ta je akorát velká. Můžete udělat i větší, záleží na vás.
  6. Zbytek těsta propracujte a znovu vyválejte. Pokračujte, dokud všechno nespotřebujete.
  7. Koblihy nechte ještě 30 minut kynout.
  8. Připravte si velkou pánev a naplňte jí dostatečným množstvím oleje. Ideálně tak 3-5cm.
  9. Postupujte koblihu po koblize, jde to totiž velice rychle. Olej nechte zahřát, až do něj vhodíte kousek těsta a začne se smažit, začněte. Četla jsem, že má olej mít okolo 175 stupňů, ale nemám teploměr, takže jsem to neměřila.
  10. Vložte 1 kolečko těsta. Lžící těsto okamžitě začněte polévat, tím se nafoukne. Až se po pár politím nafoukne, otočte ho. Nutné to není, ale minule se mi koblihy nenafoukly a tohle zaručeně zabírá.
  11. Než kobliha zezlátne, je to otázka pár sekund. Otočte a nechte opéct i z druhé strany. Poté koblihu dejte na papírový ubrousek a po chvilce otočte, ať se nasákne olej i z druhé strany.
  12. Najednou jsem smažila max. 2 koblihy. Chtěla jsem je mít pěkné. I když jsem je nedělala najednou, zabralo mi to jen pár minut a všechny koblihy byly hotové. Jde to velice rychle. Sporák jsem měla nastavení na stupeň č. 7 z 9.

 

Plnění:

Koblihy nechte vychladnout a náplň ztuhnout. Pak můžete začít plnit😊.

Na naplnění koblih jsem použila takovou lahvičku s jehlou na konci. Sehnala jsem ji v Orionu, ale je to už dlouho. Stačit by měl i zdobící sáček ostrým nástavcem.

Koblihu na boku propíchněte a začněte plnit. Kobliha by nikde neměla mít jinou díru, jinak bude náplň vytékat. Takhle by se měla pěkně nafouknout. Možná trochu náplně po vyndání vyteče, ale to nevadí.

Nakonec koblihy polijte rozpuštěnou mléčnou čokoládou. Pokud máte čokolády méně, můžete do 100 gramů čokolády přidat 1 lžičku kokosového oleje (nebo ½ lžičky do 50 gramů). Poleva se tím naředí a vyjde vám na více koblih.

TIP: Když chci, aby bylo v koblize dostatek prostoru na náplň, vezmu si konec čínskou hůlku nebo konec vařečky, projedu bokem a v koblihu uvnitř projedu i do stran. Těsto tím trochu zmáčknete a získáte tím více prostoru.

 

Zbylo mi asi 50 gramů náplně, tak jsem ji dala k tvarohovému dortu jako krém. Jinak jsem ji spotřebovala všechnu. Bohužel jsem koblihy nespočítala, ale bylo jich asi 15?

 

 

Poznámky k receptu:

  • Nezapínejte sporák na maximální teplotu, jinak budou koblihy uvnitř syrové.
  • Místo vanilkového pudingu lze použít kukuřičný škrob. Je to vlastně to samé, jen v pudingu je navíc vanilkové aroma.