Větrníky a věnečky jsou další zákusky kterých se na bezlepkové dietě nemusíte vzdát. Odpalované těsto je vyrobené z kukuřičné mouky a ta je absolutně bez lepku. Těsto můžete použít i profiterolky což jsou kuličky z odpalovaného těsta naplněné krémem nebo zmrzlinou a na závěr zalité do čokoládové omáčky. Kukuřičná mouka je zdravější než mouka pšeničná. Těsto si můžete udělat i pokud chcete vyzkoušet něco jiného nebo toužíte po zdravější variantě oblíbeného zákusku.

Suroviny

  • 250ml vody
  • 160g kukuřičné mouky hladké
  • 80g hery nebo másla
  • 4 vejce M-L
  • 2 lžičky vanilkového pudingu/kukuřičného škrobu
  • 1 lžičky bezlepkového prášku do pečiva

Příprava

  1. Tuk a vodu přiveďte k varu a odstavte
  2. Přidejte kukuřičnou mouku a promíchejte
  3. Těsto nechte 5 minut vychladnout a poté vmíchejte celá vejce
  4. Ručně nebo elektrickým šlehačem vymíchejte hladké těsto
  5. Sáčkem stříkejte na plech požadované tvary
  6. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů než těsto vyběhne (asi 3-5minut). Poté ztlumte na 190 stupňů a pečte dozlatova 10-15minut. Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.
  7. Po vychladnutí rozřízněte a plňte náplní

 

Použití: na větrníky, věnečky, profiteroles, mražené větrníky s náplní

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 týden