Aby to nebyla nuda, dělám hned několik druhů bramborového salátu.

Moravanku máme rádi, tak jsem zkusila udělat salát s ní a ono je to vynikající. Takhle kombinace zkrátka funguje, už se těším, až si jí zopakujeme😊.

 

 

Suroviny

  • 1,5kg salátových brambor
  • 450g mraženého hrášku a mrkve (1 pytlík)
  • 1 sklenice Moravanky (nakládaná zelenina ve skle)
  • 230g bílého jogurtu
  • 160g majonézy – používám jedině Poličanku
  • 50g nálevu z Moravanky
  • 35g krupicového cukru (2 lžíce)
  • 4 natvrdo uvařené vejce
  • 3 lžičky soli (17 gramů)
  • 1 lžička mletého černého pepře

 

Tip na bezlepkové řízky – rýžová mouka, vejce, kukuřičná strouhanka.

Kukuřičnou strouhanku seženete v prodejně se zdravou výživou a stejně tak i rýžovou mouku.

Na fotce je mix klasických i bezlepkových, dělám oboje. U kukuřičné strouhanky je třeba si pamatovat, že nemá být tak tmavá. řízky tedy smažte dozlatova.

 

Tip na smažení řízků:

Zatím nejchutnější řízky, které jsem kdy měla byly řízky smažené na GHÍ, tedy přepuštěném másle. Recept na něj je tady na blogu. Rozhodně doporučuji si ho udělat, protože je jinak velice drahé.

Na štedrý den mám připravenou zásobu ghí právě jen na smažení řízků. V čem je rozdíl? řízky mají pěkně křupavou kůrčičku, ale hlavně se nepřepalují. Ghí má vyšší bod přepalování než olej a proto je smažení na něm bezpečnější a taky chutnější. Kdo by chtěl ty černé připálené kousky v jídle, že?

 

Postup

Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte je a nakrájejte na menší kostičky.

Mražený hrášek a mrkev uvařte. Stačí 5-10 minut. Sceďte a propláchněte studenou vodou.

Vajíčka uvařte natvrdo.

Do misky dejte bílý jogurt, majonéz, cukr, sůl, pepř a nálev z Moravanky. Dobře promíchejte. Nechte 10 minut odstát a znovu promíchejte. Sůl a cukr se tak krásně rozpustí. Dřív jsem vše nasypala na brambory a promíchala. Tohle mi ale přijde lepší – salát pak stačí jen krátce promíchat a vše je dokonale rozmíchané. A také vám nekřupe cukr nebo sůl mezi zuby:-D.

Vezměte velkou mísu, dejte do ní nakrájené brambory, hrášek s mrkví a přidejte okapanou zeleninu z Moravanky (bez nálevu). Dále nadrobno nakrájená vajíčka. Na fotce je pěkně vidět, jak jsem pokrájela i cibulku s feferonkou nadrobno.

Přidejte dresink a promíchejte.

 

Tipy:

Salát mi chutná nejvíce pokojové teploty. Možná to tak mám jen já, ale když je salát vychlazený, přidejte mi, že chutná jinak…jsou takové mdlé. Před podáváním tedy salát nechávám tak hodinu vyndaný, aby se pěkně oteplil😊.