1Dnešní recept bude velice zajímavý. Mám pro vás recept na Arménský Lahmoujan. Je to vlastně taková arménská pizza s mletým masem, rajčaty a zeleninou. Toto jídlo mě na internetu hodně zaujalo. Čekala jsem, že bude dobré, ale že bude až tak dobré, jsem nečekala.

Opakovala jsem ho už pětkrát a stále nemám dost:-D. Pizzu máme doma rádi a tohle je taková pizza.

Určitě doporučuji vyzkoušet, je to vynikající. Z jedné várky uděláte jídlo pro celou rodinu, a ještě vám to vystačí na druhý den. Poprvé jsem udělala málo těsto a zkusila jsem udělat toasty plněné masovou směsí, kterou se těsto potírá. I ty toasty byly luxusní!

Arménskou kuchyni jsem zatím ještě nevařila, tohle je poprvé. Musím se podívat i po dalších receptech, protože jestli bude všechno takhle dobré, chci to ochutnat😊.

 

Těsto:

Tohle těsto vystačí na celou masovou směs. Je to hodně jídla, pokud jste 2, doporučuji udělat jen poloviční dávku těsta. Uvidíte, že vám to bude úplně stačit. Druhý den zase těsto přiděláte. Placky je lepší péct čerstvé, a ne jen všechny upéct najednou a uložit do lednice.

  • 620g hladké mouky
  • 400g vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 sáčky sušeného droždí
  • 1 lžička soli

 

Příprava těsta:

Všechny suroviny smíchejte. Ručně nebo v robotu dobře propracujte a nechte 15-30 minut odstát.

 

Masová směs:

Může se to zdát jako dlouhý seznam, ale je to vlastně jen mleté maso s rajčaty a zeleninou. Zbytek je už jen koření. Příště si asi udělám mix koření a do 1 menší skleničky dám všechno, co tam patří😊.

  • 600g mleté hovězí maso
  • 400g pasírovaných rajčat (1 plechovka)
  • 140g rajčatového protlaku
  • 40g krupicového cukru
  • 1 červená kapie
  • 1 zelená kapie
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku (10 gramů)
  • 1 a ¼ lžíce mleté papriky (10 gramů)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky mletého kmínu (6 gramů)
  • 2 lžičky soli (12 gramů)
  • 1 lžička mletého nového koření (13 kuliček=3 gramy)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky kajenského pepře nebo chilli (volitelné)
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • Špetka sušené bazalky

 

Poznámky k receptu:

Do originálního receptu se používá i jehněčí maso a také koření zvané Sumac. Stejně jako italská pizza má i Lahmoujan plno podob.

Do masové směsi se někdy dává i čerstvá máta a koriandr. Hrst máty nebo koriandru (nebo oboje), pokrájejte nadrobno a přidejte do hotové směsi. Bylinky vždy přidávejte až po uvaření.

 

Postup:

Cibulku nakrájejte nadrobno. Já jsem si práci usnadnila ručním sekáčkem😊.

Ve velké pánvi zahřejte lžíci oleje. Přidejte mleté maso a za stálého míchání opékejte asi 5 minut, dokud nezhnědne. Maso dejte zatím stranou, třeba do nějaké mísy.

V pánvi opět zahřejte lžíci oleje, přidejte cibulku, kapie pokrájené na malé kostky a za stálého míchání smažte 5 minut.

Přidejte utřený česnek a také upečené maso, které jste si předtím připravili.

Nové koření dejte do elektrického mlýnku na kafe nebo hmoždíře. Namelte ho na prášek.

Nyní přidejte rajčatový protlak, pasírovaná rajčata a také všechny bylinka a koření. Krátce povařte a odstavte.

Masovou směs můžete použít rovnou, ale nejlépe chutná, když ji necháte přes noc uležet v lednici. Chutě se krásně propojí. Těsto vždy potírejte studenou masovou směsí, nesmí být teplá.

Připravte si pomoučněný vál.

Těsto rozdělte na několik dílů. Velikost záleží na vás. Můžete udělat 8 Lahmoujanů, velkých jako velký plech anebo 16 středních či ještě více menších.

Lahmoujan má většinou tvar oválu.

Každý dílek těsta vyválejte (podle potřeby podsypávejte moukou). Těsto nechte tak 0,5cm vysoké.

Přeneste ho na plech vyložený pečícím papírem. Potřete masovou směsí.

Poznámka: Přiznám se, že nemám ráda, když mi náplň zbyde nebo nevyjde. Proto si spočítám, kolik budu dělat placek. Masovou směs zvážím, abych věděla, kolik jí celkem je a pak si spočítám, kolik mám dát směsi na 1 placku.  Na váze mám malou misku a do ní dám tolik, kolik mám na 1 placku dát.

 

Lahmoujany pečte postupně v předehřáté troubě na 210 stupňů. Pekla jsem je 10 minut. Zapnula jsem větráček, protože bez něj nebyla náplň zapečená tak, jak jsem chtěla. Chce to ale hlídat, aby se nepřipálily okraje.