Ráno jsem si chtěla udělat kávu, ale zjistila jsem, že nám došlo mléko. Ráno bez kávy si nedovedu představit. Teda ne jako že bych se neprobudila, to ne. Kávu miluju pro její chuť a je to už takový zažitý rituál😊. Co teď?

Ve spíži jsem objevila Zajíce, to je prášek pro přípravu nápoje, který má nahradit mléko. Konkrétně to byl sójový zajíc se smetanovou příchutí. Je jich plno druhů, ale ten se smetanovou příchutí je mléku ze všech podobných nápojů nejblíže. Jako mléko i tak nechutná, je ale hodně blízko. Určitě skvělá věc pro každého, kdo nemůže mléko. U nás je to můj bráška a já. Bráška je na mléko alergický hodně, já méně. Mléko piju, jen ho často nahrazuji rostlinnými.

Připravit mléčnou pěnu, kterou si ráno vždycky dělám byl ze zajíce trošku problém. Připravuje se totiž z teplé vody, jinak se prášek nerozpustí. Nicméně jsem to riskla a smíchala ho se studeným. Pak jsem ho promíchala metličkou a dala pod parní trysku. Po našlehání jsem pěnu ještě promíchala. Myslím si, že se pěna docela povedla. Není ji tolik, jako z mléka, ale je tam. Příště bych zkusila nápoj připravit z horké vody a pak ho dát na několik hodin do lednice. Možná bude pěny více, příště to zkusím.

Chuť je příjemná, smetanová…je to něco jiného, než jsem zvyklá, ale nestěžuju si. Mám svoji ranní kávu, takže jsem spokojená😊.

 

Suroviny:

  • 250ml teplé vody
  • 25g sójového Zajíce v prášku s příchutí smetany
  • 7-12g mleté kávy
  • Cukr podle chuti
  • Kovová konvička na mléko
  • Parní tryska u elektrického kávovaru

 

Cafflano Kompresso:

Kávu připravuji v Cafflano Kompresso. Dělá vynikající espresso a příprava je velice rychlá. Navíc ho po použití jen umyju a je připravený k dalšímu použití😊. Více o Cafflanu najdete v tomto článku: Cafflano Kompresso

 

Postup:

Zajíce zalijte teplou vodou, metličkou dobře promíchejte a dejte vychladit do lednice.

Příprava espressa:

  1. Elektrický kávovar: Do síta dejte 7 gramů mleté kávy. Připravte 30ml espresso.
  2. Cafflano Kompresso: Do síta dejte 12 gramů jemně mleté kávy. Zalijte 50ml horké vody (95 stupňů) a zmáčknutím přefiltrujte do spodní nádoby.

Espresso oslaďte podle chuti a nalijte do hrnku.

Do konvičky na mléko nalijte připravený nápoj a pomocí parní trysky vytvořte pěnu. Tryska by měla být ponořená jen těsně pod hladinou. Jak bude pěna stoupat, postupně konvičku posunujte směrem dolů, aby byla tryska stále ponořená jen kousek pod hladinou.

Mléčnou pěnou několikrát zakružte, tím odstraníte velké vzduchové bubliny a pěna bude hustší.

Nyní pěnu nalijte do šálku s espressem.

Latte Macchiato

Nevím, jestli je pěna dostatečně hustá, aby se to povedlo, ale můžete to zkusit. Espresso neslaďte. Pěnu nalijte do šálku. Espresso poté pomalu nalijte na pěnu. Lijte ho do středu šálku. Můžete kávu nalévat lžící, a ne rovnou z hrnku, pokud se bojíte, že ji vylijete.

Káva by měla zůstat uprostřed.

Kávu oslaďte až před podáváním a promíchejte.

Káva s mlékem (bez pěny)

Pro kávu bez mléčné pěny stačí připravit kávu, jak jste zvyklí a přidat požadované množství mléka. Kávu můžete připravit filtrovanou, zalít instantní…co máte rádi. Pak už jen přidáte mléko a osladíte.