Recept na jednoduchou a rychlou celerovou polévku.

Tenhle týden jsem koupila hned 2 celery a řekla si, že vyzkouším nějaké nové celerové recepty. Nejdřív jsem ale začala klasikou – smaženým celerem v trojobalu s bramborovou kaší (ten miluju). Dále jsem pak dělala celerové hranolky a celerovou polévku.  Jestli máte rádi celer, určitě recepty vyzkoušejte. Jsou vynikající! Mám radost, že mám zase o několik celerových receptů navíc. Jardovi kupodivu taky chutná. U nás v rodině totiž žádnému chlapovi nechutná, takže mě překvapilo, že on ano. Výhoda je, že se v jídle opravdu shodneme, protože jinak bych si tyhle dobrůtky musela dělat jen pro sebe a k tomu vařit ještě další jídlo😊.

A co u vás doma. Je celer v oblibě nebo je to zakázané slovo?:-D

 

Na celerovou polévku budete potřebovat:

  • 500ml vody
  • 200g celeru (váženo po oloupání)
  • 150-200ml smetany ke šlehání
  • 150g brambor
  • 1 větší žampion (70 gramů)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1/8 lžičky mletého kmínu
  • Čerstvá petrželka
  • Trošku másla

 

Postup

Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Spolu se smetanou ke šlehání přiveďte k varu a 10 minut povařte. Pozor, ať smetanu nepřipálíte – pravidelně míchejte.

Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte vodu, utřený česnek, třtinový cukr a kmín a ještě jednou rozmixujte, ať je polévka krásně hladká.

Polévku vraťte na sporák a přiveďte k varu.

Mezitím si na pánvi rozehřejte kousek másla a na něm opečte na kousky nebo plátky nakrájené žampiony. Kdo má houby rád, může dát klidně dvojitou porci. Opékejte 2-3 minut a pak přidejte do polévky.

Polévku ještě 10 minut povařte. Ozdobte petrželkou a můžete podávat.

 

Poznámky k receptu

  • Žampiony neloupám, pouze omyju a zbavím případné hlíny
  • Kmín můžete použít mletý i celý
  • Místo másla lze použít i ghí
  • Vodu lze nahradit zeleninový vývarem. Polévka s ním bude mít zase jinou chuť.
  • Brambory jsou nejlepší typu C, protože mají vyšší obsah škrobu a polévku tak více zahustí. Použijte jaké máte doma.