Kečup na hotdogy i k pečenému masu nebo hranolkám. Dělala jsem ho do chilli hotdogů, ale protože nám zachutnal druhý den jsem ho opakovala a to ve větším množství. Nejdříve si udělám karamel, který kečupu dodá sladkou chuť. Dále přidám pasírovaná rajčata z konzervy (tím ušetřím čas strávený vařením a pasírováním rajčat) a taky chilli papričky. Použít můžete čerstvé červené chilli papričky anebo mleté chilli. Jen u těch čerstvých přidávejte papričky postupně. Každá pálí jinak a ve výsledku by z toho mohl být kečup zabiják. Tak s Jardou říkáme kečupu nebo omáčce, které musíte dát jen pár kapek, jinak vás z toho klepne:-). Od kamarádky jsem dostala zkumavku s nejpálivějším chilli světa. Určitě by šlo také použít, ale vystačilo by asi  tak na tisíc kečupů😊. Proto je lepší použít sušené mleté chilli, které seženete v každém obchodě.

 

Budete potřebovat:

  • 400g pasírovaných rajčat (používám Lidl organická za 15Kč)
  • 55g cukr na přípravu karamelu
  • 30g cukru na doslazení kečupu
  • 1 lžíce studené vody
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého chilli (3 špetky)
  • Špetka mletého černého pepře

 

Postup:

55g cukru nasypte do malé pánvičky a rozprostřete ho rovnoměrně po celé pánvi. Zahřejte na střední teplotu a počkejte až zezlátne na karamel. Nedělejte ho zbytečně tmavý, byl by hořký. Cukr je lepší míchat co nejméně, aby neudělal hrudky.

Když je karamel hotový přidejte pasírovaná rajčata, sůl, chilli, třtinový cukr a pepř. Cukr přidejte podle chuti. Preferuji sladší chuť kečupu, pro kyselejší kečup cukr vynechte. Každá rajčata jsou jinak kyselá a proto se množství cukru může lišit.

Kukuřičný škrob smíchejte s lžící studené vody (jinak by se nerozpustil). Až se bude kečup vařit, přidejte za stálého míchání připravenou směs. Míchejte ještě 2 minuty, aby zmizela chuť škrobu a je hotovo.

 

Kečup rovnou použijte nebo po vychladnutí uložte do lednice. Další možnost je přelít ještě horký kečup do vyvařených suchých sklenice a zavařit na 85 stupňů po dobu 20 minut.

 

Použití: hot dogy, hamburgery, k pečenému masu, k hranolkám…

 

 

Skladování: v lednici. Zavařené- v chladu, spíži