Tenhle týden zavařuji jablka ze zahrádky, takže mám každý den hromadu jablečných slupek. Tentokrát už je ale nenosím na kompost, ale spotřebuji je, jak si to zaslouží. Jablečné slupky jsou součást jablek. Do některých receptů se nehodí, to ale neznamená, že by měly jít do koše. Slupky v sobě mají dostatek chuti, je to stále ovoce a ne odpad.

Zkoušela jsem a zatím mám 5 receptů, jak slupky z jablek spotřebovat. Zatím jsem dělala:

Jablečné chipsy (recept níže)

 

Čaj (brzy bude na stránkách)

 

Med

Med na palačinky nebo lívance – recept

 

Pleťová maska: Jen si dáte slupky na obličej. Slupky jsou plné vitaminů, mají stahovací účinky  a rozjasňují pleť.

 

Pleťová voda

Recept na pleťovou vodu z jablečných slupek: ZDE

 

Třeba ještě objevím další. Vím, že je teď sezóna jablek, tak jsem pro vás celý den přepisovala a nahrávala recepty z jablek i z jablečných slupek, aby byly na stránkách. Do toho zavařuji jablka, takže běhám od kuchyně k počítači😊. Říkala jsem si, že by se vám recepty mohly hodit.

Tento recept bude z jablečných slupek – upečeme si křupavé chipsy se skořicí. Jsou vynikající, určitě je vyzkoušejte.

 

Všechny recepty z jablečných slupek najdete tady: Recepty z jablečných slupek

 

Suroviny

  • 140g jablečných slupek
  • 45g třtinového cukru (2 lžíce)
  • 15g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice

 

Postup:

  1. Jablka oloupejte. Slupky nakrájejte na 5-10cm kousky, ať se vejdou na plech.
  2. V misce smíchejte cukr, mouku a skořici.
  3. Slupky dejte do větší misky, posypte směsí a dobře promíchejte, ať slupky pěkně obalí.
  4. Slupky rozložte pěkně jednu po druhé na plech vyložený pečícím papírem. Bez papíru to určitě nezkoušejte, ať se vám nepřilepí k plechu. Když plech zaplníte, a ještě vám jich trochu zbylo, klidně je dejte na sebe.
  5. Plech vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do křupava. Mě to trvalo 35 minut. V troubě ještě křupavé nebudou, musíte jednu na zkoušku vyndat a počkat chvilku až vychladne.
  6. Chipsy nechte zcela vychladnout  a poté je sundejte z pečícího papíru.

Poznámky k receptu:

  • Troubu jsem nastavila na horní a dolní ohřev, plech jsem dala do středu trouby, aby se pekly rovnoměrně.

 

Skladování a trvanlivost: Nejlépe chutnají první den. Na zkoušku jsem dala pár chipsů bokem a nechala je v misce. I po třech dnech byly chipsy stále křupavé. Nevím, jestli je uklízet do zavřené misky, možná by změkly. Nejlepší je je rovnou sníst😊.