Bezlepkové rýžové chipsy k pomazánce nebo salátu. Na jejich přípravu vám budete stačit rýžová mouka, voda a trošku oleje. Chipsy jsou pečené v troubě, nikoliv v oleji. Vypadají jako chipsy, ale spíše je beru jako krekry. Protože jako chipsy vypadají, ponechala jsem jim název chipsy.

Samotné jsou dobré, ovšem mnohem lepší jsou s pomazánkou. Přeci jen je rýžová mouka chuťově méně výrazná než jiné mouky. Skvělá je například s tvarohovou pomazánkou a pažitkou, žervé nebo lučinou. Zatím jsem je pekla jedno a zmizely velice rychle. Příště bych chtěla zkusit chipsy na sladko. Třeba s ghítelou nebo čokoládovou omáčkou z avokáda. Rýže nemá výraznou chuť, takže se k ní hodí cokoliv.

Rychlé, jednoduché, bez lepku i laktózy.

 

Suroviny:

  • 85g studené vody
  • 60g hladké rýžové mouky
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • ¼ lžičky soli

Hladkou rýžovou mouku seženete na Biosféře: www.biosfera.cz

 

Postup:

Vodu, mouku a olej smíchejte.

Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Můžete použít i silikonovou podložku na pečení.

Vezměte si lžičkou, udělejte hromádku a krouživými pohyby lehce rozetřete. Důležité je, aby nikde neprosvítal papír. Část chipsů jsem udělala moc tenkou a při pečení popraskaly. Ničemu to nevadí, ale nevypadá to hezky. Řekla bych tam 3mm silné těsto?

Když máte hotovo, vložte na střední rošt do trouby. Pečte na 200 stupňů 6 minut. Poté podeberte, otočte a pečte dalších 6 minut. Pekla jsem na horní i dolní ohřev, bez větráčku (s ním by se připálily). Chipsy budou stále bíle, možná lehce zezlátnou u kraje. Hlavní je, aby byly suché a křupavé, pak je můžete vyndat z trouby.

 

Po vychladnutí uložte chipsy do krabičky.

 

Chipsy podávejte s oblíbenou pomazánkou jako pečivo.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: Když se k nim nedostane vlhkost, měly by vydržet dlouhé týdny, možná i déle.