Dneska mám pro vás hodně zajímavý recept. Je to recept na chléb pečený v elektrickém hrnci. Ano, čtete správně – v hrnci. Elektrický hrnec mám doma sotva týden a nepřestává mě překvapovat, co umí. Předtím mě ani ve snu nenapadlo, že se dá v hrnci upéct chléb.

Recept jsem objevila v kuchařce Redmond, tedy přímo od výrobce, jen jsem si ho trošku upravila. Výsledkem je opravdu výborný chléb. Vlastně je to jeden z nejlepších chlebů, které jsem kdy jedla! Polovinu jsem donesla dolů přítelově mamince a půlku jsme si nechali. Je to totiž pořádný obr, což ostatně uvidíte na fotce. Akorát jsem měla nakoupeno na tvarůžkovou pomazánku, tak jsem jí během pečení udělala. Půlku chleba jsme snědly jako nic, a to hned první den:-D. Byl vážně moc dobrý.

Víte, co mě na pečení v tomhle hrnci baví? Stačí vše na těsto smíchat a dát dovnitř. Zavřete víko, nastavíte program Chléb/BREAD a je to. Hrnec si obstará kynutí i pečení, to je pecka! Za 2 hodiny jsem chleba otočíte a o hodinu později už pípá, že je upečený. Teď už nemám žádnou výmluvu, že nemám čas upéct pečivo:-D.

Info o hrnci vám dám pod recept, kdyby vás zajímal. Podle mě je to skvělá věcička do kuchyně, která nahradí hodně přístrojů a tím vám ušetří dost místa v kuchyni. Jsem ráda, že ho mám.

 

Suroviny:

  • 850g hladké mouky (pšeničné)
  • 500ml vody
  • 40g slunečnicového oleje
  • 30g krupicového cukru
  • 20g soli (3 lžičky)
  • 1 sáček sušeného droždí (3 lžičky)

Vylepšení: Ještě jsem přidala 1 a ½ lžičky chlebového koření od Koření Králů. (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )

 

Chléb je vhodný i pro vegany:-).

 

Elektrický hrnec

Nevím, jestli vám tento recept půjde udělat i v jiném hrnci. Já mám Multicooker Redmont (odkaz).

Co je to elektrický hrnec? Takzvaný Multicooker jsem objevila před měsícem. Vybrala jsem si ho namísto pomalého hrnce, protože nahradí hned několik přístrojů. Jelikož mám hodně malou kuchyni, jsem za ušetření místa velice vděčná. Umí vařit, je to pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba, jogurtovač, rýžovar, klasický hrnec i pánev na smažení. To jsou důvody, proč jsem nedokázala odolat. Na stránkách se teď budou objevovat recepty z tohoto hrnce. Jako každý si chci svou novou „hračku“ pořádně vyzkoušet:-D. Brzy vás čeká recept na jogurt nebo  na skvělé kuřecí nugetky.

Kdyby vás tyto hrnce zajímaly, mrkněte sem, kde jsem hrnec vybírala: Pomalé hrnce

 

Postup

Všechny suroviny dejte do robota a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit k okrajům. Je to otázka 2-3 minut. Nebo těsto propracujte ručně.

Vnitřek hrnce vytřete 1 lžící slunečnicového oleje. Z těsta udělejte kouli a vložte do hrnce.

Poté chléb rozmačkejte do stran, aby byl všude stejně vysoký. Povrch jsem také potřela olejem, aby se nepřilepil k víku (chleba zaplní celý hrnec).

Poznámka: Zkoušela jsem na chleba vyřezat obrázek, jak to dělám u chlebů pečených v troubě. Nakonec to bylo zbytečné, protože po vykynutí obrázek zcela zmizel. 

Zavřete víko, sundejte parní ventil a nastavte program BREAD. Program trvá 3 hodiny a to včetně kynutí.

Hned si nastavte si minutku na 2 hodiny – až zapípá, sundejte víko a chleba vyndejte a opatrně otočte. Hrnec pípat nebude, proto je třeba mít nastavenou minutku anebo třeba budík na mobilu.

Po otevření vypadá chleba takto. Jak vidíte, je vrchní část ještě nedopečená:

Jak chleba vyndat z hrnce? Já jsem si vzala chňapky, položila talíř na hrnec a otočila ho. Pak jsem chleba přendala zpátky.

!Nikdy nepoužívejte kovové nástroje, zničily byste povrch hrnce. Není třeba kraje projíždět nožem, jak se to dělá u kovových forem. Hrnec je vymazaný olejem a hlavně má nepřilnavý povrch, takže z něj chleba hned vypadne. Chleba zase vraťte do hrnce – opečenou stranou nahotu a zase zavřete víko.

Po 3 hodinách hrnec vyklopte. Přendejte ho na děrovanou podložku a nechte minimálně 30 minut vychladnout.

Takhle bude chleba vypadat. Je ho pořádný kus:

 

Poznámky k receptu:

  • Hrnec má být studený. Pokud jste v něm předtím například smažily nebo vařili, nechte ho vychladnout.
  • Je důležité sundat parní ventil
  • Víko hrnce utáhněte
  • Nepoužívejte kovové náčiní

 

Tvarůžková pomazánka s domácím chlebem