Když jsme byly s bráškou ještě malé děti, dělala nám maminka perník s čokoládovou polevou. Byla lesklá jako zrcadlo a obyčejný perník proměnila v něco dokonalého. Perník byl slepený domácí marmeládou, která to vše ještě vylepšila. Trik jak udělat polevu hladkou a lesklou je ve správném přidávání surovin. Nejdřív se zahřeje cukr s máslem a kakaem. Až když se vše pořádně bublá je čas přilít mléko. Poleva začne syčet a bublat ještě víc, ale pak jako kouzlem všechny hrudky zmizí. Uvidíte sami až to vyzkoušíte. Dost mi připomíná pikao. Čokoládovou polevu používám také jako toping na zmrzlinu nebo jako sladkou omáčku k různým dezertům.

Suroviny

  • 80g cukru krupice nebo krystal
  • 50g másla
  • 30ml mléka (lžíce)
  • 2 lžíce hořkého kakaa

Příprava

Máslo s cukrem a kakaem zahřejte až začne hodně bublat. Míchejte ať se nepřipálí.

Když se vše vaří přidejte naráz všechno mléko. Poleva začne okamžitě začne bublat. Aby se poleva povedla musí bublat hodně, ne jen trochu probublávat. Stále míchejte, dokud poleva nebude zcela vyhlazená a lesklá. Sporák mám po celou dobu tak na polovině výkonu, aby se poleva nepřipalovala. Pro jistotu ale používám nepřilnavou malou pánev.

 

Použití: jako poleva na perník a jiné dezerty, jako sladká omáčka nebo toping. Skvěle chutná teplá i studená.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny