Že DONUTY musí být smažené oleji? Omyl, jde to i jinak.
Tyhle donuty mně totálně dostaly! Dělala jsem je v rámci výzvy Vařím ze zásob, kdy jsem připravovala jídla jen z toho, co jsme měli doma. Žádné nakupování😊. Donuty jsou nepečené, neobsahují ani klasickou bílou mouku…jen ovesné vločky a mouku mandlovou. Jasně, nejsou to klasické smažené donuty, ale pokud hledáte něco krapet zdravějšího, určitě vyzkoušejte. Já mám donuty moc ráda, a tak jsem se bála, že budu zklamaná. Nebyla, ve skutečnosti mě moc mile překvapily a zmizely až podezřele rychle:-D.
Budete potřebovat:
- 100 g ovesné mouky= ovesné vločky rozmixované na prášek
- 90 g mandlové mouky z Ochutnej ořech
- 45 g kokosového cukru
- 20 g hořkého kakaa
- 2 lžičky kypřicího prášku
- ¼ lžičky himalájské soli
Dále:
- 125 ml kravského nebo rostlinného mléka (např. mandlové)
- 2 vajíčka vel. M
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje Ochutnej ořech
- 1 lžíce javorového sirupu nebo jiného tekutého sladidla (Třeba datlový sirup)
- 2 lžičky vanilkového extraktu (pokud nemáte, vynechte). Použila jsem domácí, recept je tady na blogu:)
Poleva:
- 50 g hořké nebo mléčné čokolády
- Volitelné 2 lžičky kokosového oleje
Postup
Nejdříve promíchejte suché suroviny, mokré promíchejte v druhé misce. Pak to slijte k sobě a znovu promíchejte. Nemíchejte však zbytečně dlouho, to je spíš na škodu (pak je těsto moc hutné).
Vezměte si formu na donuty. Já jsem použila silikonovou formu na donuty od Tescomy. Namačkejte do ní těsto a dejte péct na 175 stupňů cca 16 minut. Každá trouba ale peče jinak, proto se čas může lišit.
Nechte trochu vychladnout a vyklopte.
Po vychladnutí polijte donuty rozpuštěnou čokoládou smíchanou s kokosovým olejem (díky oleji je poleva tekutější a také rychleji tuhne, samozřejmě ho ale můžete vynechat a použít samotnou čokoládu). Dejte na chvilku do lednice, aby poleva ztuhla.
Kdo chce, může po polití ještě donuty posypat různým zdrobením, kokosem, oříšky apod.