Poslední 2 měsíce peču víc než kdy jindy. Mám na to více času a také mám větší spotřebu sladkého než kdy jindy. Ven s Jardou chodíme co nejméně, abychom tím neohrozily blízké. Abych všem spravila náladu, tak jsem se nabídla, že budu péct. O všechno se tak podělím s ostatními (bydlíme v jednom domku) a rovnou si u toho pokecáme u kafe.

Kdybych na karanténě měla najít něco pozitivního, tak asi právě to, že k sobě všichni máme blíž. Normálně chodíme všichni do práce a moc se nevidíme. Teď jsme o ni ale přišli a máme možnost si to vynahradit. Tentokrát jsem upekla jogurtovou buchtu. Lednice i špajz byly skoro prázdné, tak jsem musela dost improvizovat. Naštěstí to dopadlo dobře a vznikla z toho dobrá jogurtová buchta s ovocem a drobenkou.

 

Suroviny:

  • 500g bílého jogurtu (3,5% tuku)
  • 200g krupicového cukru
  • 330g polohrubé mouky (já jsem ji neměla, tak jsem použila 150g hladké a 180g hrubé mouky)
  • 2 vejce vel. M (105 gramů)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (12 gramů)

Používám kypřicí prášek s vinným kamenem. Pokaždé si jen odvážím, kolik do daného receptu potřebuji. Mám ho z www.biosfera.cz

Na ozdobu:

  • Meruňky a jahody (použila jsem mražené, jen jsem je nechala trochu povolit)

Drobenka:

  • 180g polohrubé mouky (nebo půl na půl hrubá s hladkou)
  • 100g krupicového cukru
  • 100g hery nebo másla
  • 20g strouhaného kokosu (volitelné)

K tomu jsem přidělala vanilkovou omáčku z 250ml mléka, 15g vanilkového pudingu a 1 lžíce kokosové smetany do kávy (nebo vanilkový cukr). Nebo udělejte vanilkový puding.

Postup:

Vše smíchejte dohromady a vypracujte těsto.

Těsto nalijte do velkého plechu a rozlijte do stran. Potom na něj položte půlky meruněk a jahod. Použít můžete i rybíz nebo jiné ovoce. Já jsem použila mražené, nechala jsem ho tedy chvilku povolit.

Nakonec posypte drobenkou.

Pečte na 180 stupňů: 25-35 minut. Až bude špejle po vytáhnutí čistá, vytáhněte.