Jak říká moje babička: polévky jsou základ a připravují žaludek na druhé jídlo. Dřív jsem na polévky moc nebyla, ale čím jsem starší tím jsem polévkovější. Moje nejoblíbenější polévka u babičky byl hovězí vývar s domácími celestýnskými nudlemi a tak jsem se včera pustila do její přípravy. Celestýnské nudle jsou vlastně jen palačinka nakrájená na proužky. Je to snadné a na rozdíl od klasických nudliček nemusíte nic válet. Tady je jednoduchý a rychlá recept jak si doma celestýnské nudle vyrobit.

SurovinY

  • 240ml mléka
  • 120g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 špetky prášku do pečiva (1/8 lžičky)
  • Špetka soli

 

Příprava

  1. Vajíčka smíchejte metličkou s mlékem. Poté přidejte mouku, sůl a kypřicí prášek do pečiva. Opět promíchejte a zkuste rozmíchat všechny hrudky.
  2. Těsto nalijte na rozpálenou pánev a opečte z obou stran dozlatova. Pánev můžete vymazat oříškem másla nebo nudle opéct nasucho. Tato dávka vám vyjde na 1 velkou nebo 2 malé pánve.
  3. Upečené těsto nakrájejte na tenké nebo silnější proužky (já mám radši silnější)

 

Použití: do polévky. Hodí se hlavně k masovým nebo zeleninovým vývarům

 

Skladování: nudle můžete uložit do lednice pro pozdější použití

Trvanlivost: 3 dny