Jak říká moje babička: polévky jsou základ a připravují žaludek na druhé jídlo. Dřív jsem na polévky moc nebyla, ale čím jsem starší tím je mám raději.
Moje nejoblíbenější polévka u babičky byl hovězí vývar s domácími celestýnskými nudlemi a tak jsem se včera pustila do její přípravy. Celestýnské nudle jsou vlastně palačinka nakrájená na proužky. Je to snadné a na rozdíl od klasických nudliček nemusíte nic válet. Tady je jednoduchý a rychlá recept jak si doma celestýnské nudle vyrobit.
Celestýnské nudle
Suroviny na 1 velkou palačinku:
- 65g hladké nebo polohrubé mouky
- 110g mléka (8 lžic)
- 1 vejce vel. M (53 gramů)
- ¼ lžičky kypřicího prášku*
Postup:
Mouku smíchejte kypřicím práškem. Přidejte vajíčko a mléko. Metličkou rozmíchejte, ať v těstu nejsou hrudky.
Rozpalte si pánev a nalijte na ní všechno těsto. Rozlijte do stran a opečte dohněda z obou stran. Pokud není pánev nepřilnavá, raději ji vymažte tukem, máslem nebo ghíčkem.
Upečte dozlatova z obou stran.
Upečenou placku nakrájejte na široké proužky. Já mám radši dlouhé nudle, ale můžete udělat i kratší nudličky, to už záleží na vás.
Z jedné palačinky uděláte celý talíř celestýnských nudlí:
a co sůl ???
Zdravím
Já sůl do celestýnských nudlí většinou nedávám, protože hodně solím vývar a dohromady už to bylo moc:-).
Samozřejmě sůl, pokud chcete přidat můžete:-)
Krásný den
Verča