Jak říká moje babička: polévky jsou základ a připravují žaludek na druhé jídlo. Dřív jsem na polévky moc nebyla, ale čím jsem starší tím je mám raději.

Moje nejoblíbenější polévka u babičky byl hovězí vývar s domácími celestýnskými nudlemi a tak jsem se včera pustila do její přípravy. Celestýnské nudle jsou vlastně palačinka nakrájená na proužky. Je to snadné a na rozdíl od klasických nudliček nemusíte nic válet. Tady je jednoduchý a rychlá recept jak si doma celestýnské nudle vyrobit.

 

Celestýnské nudle

Suroviny na 1 velkou palačinku:

  • 65g hladké nebo polohrubé mouky
  • 110g mléka (8 lžic)
  • 1 vejce vel. M (53 gramů)
  • ¼ lžičky kypřicího prášku*

 

 

Postup:

Mouku smíchejte kypřicím práškem. Přidejte vajíčko a mléko. Metličkou rozmíchejte, ať v těstu nejsou hrudky.

Rozpalte si pánev a nalijte na ní všechno těsto. Rozlijte do stran a opečte dohněda z obou stran. Pokud není pánev nepřilnavá, raději ji vymažte tukem, máslem nebo ghíčkem.

 

Upečte dozlatova z obou stran.

Upečenou placku nakrájejte na široké proužky. Já mám radši dlouhé nudle, ale můžete udělat i kratší nudličky, to už záleží na vás.

Z jedné palačinky uděláte celý talíř celestýnských nudlí: