Kurkuma je zázrak který je prospěšný snad každé části našeho těla. Je to přírodní antibiotiku, proto je dobré přidat si jí do pití nebo jídla v době chřipek a chladných měsících. Léto už se chýlí ke konci a pak už to s počasím půjde hodně rychle z kopce. Raději tedy s předstihem přidávám recept na krémovou mrkvovou polévku s česnekem, zázvorem a kurkumou. Zahřeje vás, posílí imunitu a pokud už nemocní jste pomůže vám cítit se lépe.

Čerstvou kurkumu jsem sehnala ve zdravé výživě, do té doby jsem jí nikde neviděla. Pokud budete mít i vy to štěstí můžete si z ní připravit hned několik receptů. Kurkumový čaj, sušenou mletou kurkumu na vaření i do nápojů a také tuto skvělou polévku

Začneme polévkou a odkaz na další recepty z čerstvé kurkumy najdete pod receptem.

 

Budete potřebovat:

  • 1 litr zeleninového vývaru (RECEPT)
  • 320g mrkve (3ks)
  • 20-30g třtinového cukru
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5cm čerstvého zázvoru= 2 lžičky strouhaného
  • 2,5cm čerstvé kurkumy= 1 lžička strouhané (více ne jinak je polévka hořká)
  • 1 lžička olivového oleje
  • ¼ lžičky soli
  • citrónová šťáva podle chuti
  • +100ml vody

Na ozdobu: kokosové mléko

 

Cibuli nakrájejte na kostičky. Zahřejte pánev s malým množstvím oleje a cibuli na ní opékejte až zesklovatí.

Zázvor i kurkumu oloupejte. Nejdříve si odřízněte požadované množství a to očistěte lžící nebo škrabkou. Kurkuma je silné barvivo, takže použijte talířek namísto dřevěného prkénka.

Přidejte 2 utřené stroužky česneku, najemno nastrouhanou kurkumu i zázvor. Za stálého míchání opékejte po dobu minuty.

Dále přidejte mrkev nakrájenou na kolečka nebo kostky (je to jedno když se bude polévka mixovat). Míchejte 4 minuty, aby se také opekla.

Zalijte zeleninovým vývarem přiveďte k varu a vařte 25 minut na střední teplotu.

Polévku rozmixujte. Nemají v ní být kousky zeleniny, rozmixujte ji tedy úplně.

Přidejte 100ml vody na doředění, citrónovou šťávu podle chuti, třtinový cukr a sůl. Krátce zahřejte a můžete podávat.

Na ozdobu jsem použila trochu kokosového mléka. Možná by se k polévce hodila i zakysaná smetana.