Jako dítě jsem měla nejradši čokoládový puding se šlehačkou a nějaké jogurty mě vůbec nezajímaly. Teda až na Kostíky, kde byl vždycky nějaký dárek pod víčkem a taky k němu byly lentilky. Přiznám se, že jsem většinou snědla jen ty lentilky, vzala si dárek a jogurt snědl taťka:-D.

Ono se toho vlastně tolik nezměnilo – pořád mám nejradši čokoládový puding, akorát jsem se posunula o něco dál a začala si vyrábět jeho zdravější verzi. Původně jsem si oblíbila čokoládový puding od firmy Alpro. Přesně se to jmenuje čokoládový dezert a ne puding, protože rostlinné věci se nesmí jmenovat – mléko, jogurt apod. ale na blogu si můžu napsat, co chci (tedy alespoň doufám):-D. Kupovala jsem ho dost často, je fakt vynikající.

 

Inspirací pro tento recept mi byl právě můj oblíbený Alpro čokoládový puding/dezert. Moc mi chutnal, ale protože nechci kupovat puding v plastovém kelímku, začala jsem si ho raději vyrábět sama. Ono to za měsíc dá dohromady nemalé množství plastových kelímků což mě mrzelo. Kromě toho mám taky velkou spotřebu, takže jsem se docela nedoplatila:-D. A teď? Místo jednoho kelímku si teď vyrábím rovnou celé kilo této čokoládové dobroty:-P. Není třeba troškařit, když vám něco chutná:-D.

A teď pár výhod – Puding je bez lepku, bez laktózy a taky veganský. Je tedy vhodný i pro alergiky.

 

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 110g Alpro mandlového čokoládového nápoje (na fotce vlevo)
  • 6g kukuřičného škrobu (2 rovné lžičky)*
  • 1 lžička třtinového cukru

*místo lžiček používám raději lžičkové odměrky. Každá lžička je jiná a pak recept nemusí dopadnout stejně. Proto jsem si pořídila odměrky, kdy naměřím pokaždé stejné množství. Lžičkové i hrnkové odměrky jsem objevila tady

 

Postup:

Škrob rozmíchejte v čokoládovém nápoji, přidejte cukr a metličkou dobře promíchejte. Škrob se musí zcela rozpustit, aby v pudingu nebyly hrudky.

Nalijte do rendlíku a od vodu varu vařte 2 minuty, dokud puding nezhoustne. Stále míchejte, ať se nepřipálí.

 

Puding podávejte teplý nebo studený, dobré jsou obě varianty. Kdo chce, může přidat i na kousky nakrájenou hořkou čokoládu, aby měl puding čokoládovější chuť.

 

Druhá možnost:

Nedalo mi to a zkusila jsem puding připravit ještě trochu jinak. Vyzkoušet můžete obě varianty a uvidíte, která vám chutná více.

  • 200g Alpro čokoládového nápoje
  • 25g vody
  • 15g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky třtinového cukru – volitelně

Škrob rozmíchejte ve vodě, přidejte čokoládový nápoj, cukr a metličkou dobře promíchejte. Směs nalijte do rendlíku a od vodu varu vařte 2 minuty, dokud puding nezhoustne. Stále míchejte, ať se nepřipálí. Já pro jistotu používám hrnce s nepřilnavým povrchem, abych se nemusela tak bát😊.

Přelijte do nádoby a dejte na několik hodin do lednice. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a je to. Pokud je puding moc hustý, přidejte ještě trochu nápoj anebo tolik, dokud nebudete s konzistencí pudingu spokojeni😊.

 

Poznámky k receptu:

  • Puding si můžete vychytat podle sebe. Základ je Alpro čoko nápoj a škrob. Kdo chce, může ještě dosladit cukrem nebo jiným sladidlem. Je jen na vás, jak hustý puding budete chtít. V originálu jsou ještě další zahušťovadla, ale ty doma k dispozici nemám.
  • Střídám 2 recepty – ten první je o něco hustější. Konzistencí bych řekla, že je podobnější 2. recept, kdy po vychladnutí puding rozmixuju tyčovým mixérem.