Znáte to. Přijdete domů z práce a máte sílu sotva tak na to, dojít k posteli a usnout. Ještě vás ale čeká sebrat poslední zbytek sil a uvařit večeři. Je tedy jasné, že pomalu pečená kachna to nebude a tak se podíváme na něco mnohem rychlejšího.

 

Rychlé čínské rizoto:

2 porce:

  • 400g mraženého hrášku (nebo mix hrášku a mrkve)
  • 150g bílé rýže*
  • 2 jarní cibulky – celé
  • 1 kuřecí prso
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky (té husté)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička oleje (sezamového nebo slunečnicového)
  • Špetka mletého černého pepře
  • Sůl a pepř na osolení masa

*Nejčastěji používám rýži parboiled, která se nelepí a tak vám z rizota nevznikne jedna velká slepenina. Skvělou chuť má i rýže basmati nebo jasmínová.

 

Rýži uvařte podle návodu. Po uvaření přeceďte a také dobře propláchněte vodou. Promytím zbavíte rýži škrobu a nebude se k sobě tak lepit.

Na pánvi zahřejte lžičku oleje. Kuřecí prso očistěte, osolte a opepřete. Když je pánev rozpálená položte na ní celé prso. Opékejte z obou stran, dokud nebude dobře propečené.

Po upečení maso nakrájejte na kostičky nebo jako já natrhejte na kousky.

Vezměte si pánev na které jste opékali maso: dejte do ní uvařenou rýži, maso, sójovou omáčku, sůl, cukr a pepř. Také přidejte mražený hrášek, během vaření pěkně změkne.

Vše zahřejte a za stálého míchání ohřívejte asi tak 5 minut. Aby se rýže nepřichytila je ideální nepřilnavá pánev (použila jsem wok).

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami nebo se strouhaným sýrem.

TIP: pro pálivější rizoto přidejte špetku mletého chilli nebo trochu sweet chilli omáčky.