Před několika lety jsem u nás zavedla takovou tradici. Když má někdo narozeniny, udělám mu dort s tím, co má ráda – přesněji řečeno cheesecake. Tentokrát měl narozeniny taťka, takže jsem se den předem pustila do tvoření.

Pro taťku jsem zvolila kombinaci čokoládových BEBE sušenek a ostružin. Obojí má moc rád. Akorát byl oříšek, co udělat pro brášku a Lucku, jeho přítelkyni. Je to už rok, co se dali na Low carb a výjimky nedělají (závidím jim tu pevnou vůli). Přikoupila jsem tedy hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa a udělala jim cheesecake do skleničky – bez ozdoby i bez korpusu. Prý byl moc dobrý, tak jsem z toho měla radost.

Ono je v dnešní době dost těžké, když chcete dělat občerstvení pro více osob. Na minulé oslavě u kamaráda jsem přinesla dort a dozvěděla se od ostatních že: „Nejím mléko, nejím vejce, pouze bio, jsem vegan, já raw, já zase low carb“…nakonec jsme si většinu dortu vezli domů. Mrzelo mě to, protože se mi tohle dříve nikdy nestalo. Na druhou stranu, jak bych mohla někomu vyčítat, že se snaží jíst zdravě…má svou cestu? Mám ráda zdravou výživu a jsem štastná, když se lidé o své zdraví starají. Jen je někdy těžké, udělat jídlo pro ostatní, když každý jí něco jiného…to uznejte sami😊. Příště se musím zeptat, kdo co jí a pak….já nevím…ale 10 dortů nepeču:-D. No ještě to nějak budu muset vymyslet.

 

Ještě k tomu cheesecaku – ty ostružiny v kombinaci s čokoládou jsou opravdu moc dobré.

 

Korpus:

  • 130g čokoládových Bebe sušenek
  • 100g rozpuštěného másla

 

Náplň:

  • 400g hořké čokolády (používám 30)
  • 200g čerstvého sýra Palouček – kupuji v Lidlu
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 300g smetany ke šlehání

 

Poleva:

  • 150g hořké čokolády
  • 150ml smetany ke šlehání

 

Na ozdobu: čokoládové BEBE sušenky a čerstvé ostružiny

 

Příprava korpusu:

Sušenky rozmixujte na prášek. Další možností je dát sušenky do igelitového sáčku nebo přikrýt potravinovou fólií a rozválet válečkem. Já jsem je rozmixovala v elektrickém mlýnku na kávu (ve více várkách), protože mám hodně velký mixér a s tak malým množstvím si neporadí.

Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkami (může být horké, to nevadí).

Připravte si kulatou formu na dort. Dno formy vyložte pečícím papírem vystřiženým do tvaru kruhu, aby šel dort snadno přenést.

Tip: Koupit se dá i znovupoužitelná podložka na pečení na místo pečícího papíru. Koupila jsem jí v Lidlu za cca 35 Kč – jednu kulatou a druhou na velký plech. Každý rok jí tam mají, jen musíte vychytat kdy:-).

Na dort používám formu se sundavacím dnem. Silikonová forma se mi neosvědčila, dort z ní nešel vyndat.

Směs vyklopte doprostřed formy a lžičkou rozetřete do stran. Uhlaďte. Dejte na 15 minut do lednice nebo na 5 minut do mrazáku, aby korpus ztuhnul.

 

Čokoládový krém:

Než ztuhne korpus, připravíte si krém.

Čokoládu (400 gramů) rozpusťte ve vodní lázni. Nezahřívejte jí zbytečně dlouho, jen co je nutné. Většinou už misku sundám z hrnce, když ještě kousky čokolády nejsou rozpuštěné a míchám, dokud se zbytek nerozpustí.

Na krém smíchejte smetanový sýr, tvaroh a vychlazenou šlehačku. Metličkou promíchejte. Nešleháme šlehačku, jen promícháme suroviny (stačí minutka).

Čokoládu nalijte do mísy na připravenou směs a okamžitě začněte míchat. Připravte si metličku nebo elektrický šlehač a krém promíchejte. Dávejte pozor abyste krém nepřešlehali. Elektrickým šlehačem jsem šlehala přesně minutu, tedy jen tolik, aby se čokoláda rozmíchala do krému. Když jsem krém šlehala dotuha, byl dort takový suchý a nebylo to ono. Nebojte, krém v lednici ztuhne a bude vynikající😊.

Hotový krém nalijte na korpus. Povrch uhlaďte lžící nebo můžete trochu zaklepat formou. Formu vraťte do lednice a nechte hodinu vychladit.

 

Čokoládová poleva

Za 30-40 minut po vložení dortu do lednice je ideální čas připravit čokoládovou polevu. Nesmí být vařící, aby nerozpustila krém. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu, odstavte a vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Vezměte si metličku a míchejte do rozpuštění čokolády.

Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Vychladlou polevu nalijte na dort a rozetřete do stran. Formou lehce zaklepejte nebo zahýbejte do stran, ať je poleva krásně hladká.

Dort dejte do lednice ideálně na 3-4 hodiny.

Je dort už dostatečně ztuhlý? To poznáte tak, že po obkrojení dortu můžete odstranit formu, aniž by se dort roztékal do stran.

Dort vyndejte z formy a ozdobte podle chuti.

 

Na ozdobu použijte sušenky a čerstvé maliny (já měla jen mražený, ty také lze použít).