Dnes mám pro vás recept na domácí kokosový suk. K narozeninám jsem dostala erythritol (zdravější náhrada cukru), ale popravdě jsem si s ním nevěděla moc rady. Proto jsem jeho použití pořád odkládala. Včera jsem se k tomu konečně odhodlala a použila ho k oslazení kokosového suku.

 

Tuhle sladkou dobrotu jsem si vždy dávala na pouti společně s marcipánem. Pamatuju si, že měl tři barvy: hnědou, bílou a růžovou. Proto jsem se držela originálu a udělala trojbarevný suk. Jen jsem namísto umělých barviv použila ta přírodní.

Dlouho jsem si barevné věci nekupovala, protože jsem nechtěla ty umělá barviva jíst. Vím, že pro naše tělo nejsou vůbec dobrá. Jednou jsem obarvila Halloweenský koktejl na modro a měla jsem pořádnou alergickou reakci. Od té doby jsem si řekla, že už si nic obarveného nedám. Pak jsem ale objevila přírodní barviva: kurkumu, ibišek, řepu, modrou spirulinu, kakao a jiné. Mají krásné barvy, některé výraznější, jiné zase méně výrazně. Já jsem moc ráda a barevné jídlo si vysloveně užívám😊. Líbí se mi, že si můžete s jídlem vyhrát a dodat mu úplně jiný vzhled. Naposledy jsem si takhle vyhrála s ibiškovými sušenkami (recept) a nakreslila na ně západ slunce.

Ibiškové sušenky (recept)

Na výrobu domácího kokosového suku budete potřebovat jen pár surovin: kokosové mléko, erythritol, strouhaný kokos a k tomu barviva: kakao a prášek ze sušeného ibišku.

 

Co je to erythritol?

Erythritol je přírodní cukr. Obsahuje velice málo kalorií, má jemnou a sladkou chuť. Ne rozdíl od některých sladidel nezůstává v puse nepříjemná pachuť. 1 lžička erythritolu = necelá 1 lžička bílého cukru. Je to skvělá náhrada za cukr.

 

Suroviny:

  • 160g kokosového mléka
  • 80g strouhaného kokosu
  • 55g erythritolu
  • 1 lžička kokosového oleje
  • Na obarvení: sušený ibišek, kakao

 

Sušený ibišek:

Ibišek mám z obchodu Shams: www.shams.cz. Mají na výběr menší nebo větší pytlíky ibišku, za skvělou cenu. Já mám 100 gramový, už jsem s něj vyrobila plno receptů a pořád je ho více než půlka.

 

Kokosové mléko

Použila jsem kokosové mléko v plechovce z www.zdravizesrilanky. Před použitím mléko protřepejte. Raději používám mléko pokojové teplotě, protože v lednici přeci jen ztuhne a hůře se s ním pracuje.

 

Kokosový olej

Kokosový olej je volitelný. Já jsem ho ale přidala, protože po něm suk pěkně ztuhne. Použila jsem panenský kokosový olej.

 

Postup:

Barvivo ze sušeného ibišku

Jako první si vyrobte ibiškový prášek. Sušený ibišek dejte do mixéru nebo jako já do elektrického mlýnku na kávu. Rozmixujte na prášek. Prášek přeceďte přes síto, ať v něm nejsou větší kousky. Voilá!  A přírodní barvivo do jídla i kosmetiky máte hotové.

Kokosové mléko protřepejte a otevřete. Použila jsem kokosové mléko v plechovce. Nalijte ho do malého hrnce a přiveďte k varu. Vařte ho, dokud nezůstane polovina. Připravte si váhu a hrnek. Váhu hrnku vynulujte, ať se vám tam neplete. Mléko vařte 5 minut na vysokou teplotu a poté změřte, kolik ho zůstalo. Mělo by vám zůstat 80 gramů. Pokud je to ještě málo, vraťte ho na sporák. Je to méně? Dolijte mléko vodou do potřebného množství.

Do mléka přidejte erythritol a míchejte do rozpuštění. Nakonec přidejte kokosový olej a strouhaný kokos. Promíchejte.

Nyní směs rozdělte na 3 díly. Jeden nechte tak jak je, do druhé části přidejte 1 lžičku hořkého kakaa a do třetí ¼-1/2 lžičky ibiškového prášku (do požadované barvy). Já jsem dala ½ lžičky ibišku. Dobře promíchejte.

Poté tuto směs zabalte do fólie. Okraje chytněte a zatočte, ať se fólie pěkně utáhne. Další možnost je použít Včelobal– voskový ubrousek, ten jsem použila já. Použila jsem malý voskový ubrousek. Kokosovou směs jsem dala doprostřed, vytvarovala, přeložila přes něj jednu stranu ubrousku, okraje a pak zabalila. Chce to zabalit pevně, jinak by suk nemusel držet pohromadě.

Suk dejte na pár hodin ztuhnout do lednice nebo tak na hodinku do mrazáku.

Poté kokosový suk nakrájejte na kolečka.

Skladování: v lednici

Více o voskovém ubrousku Včelobal najdete v tomto článku: https://www.zijemehomemade.cz/vcelobal-voskove-ubrousky-na-baleni-potravin/