Posledních pár let se zajímám o ajurvédu. Čím víc se toho dozvídám, tím více mě to zajímá. Ajurvéda lidi rozděluje na tři typy – váta, pitta a kappa. Já jsem podle všeho pitta. Když jsem si četla, jaké problémy nejčastěji trápí pittu, jako kdyby tu knihu psal nikdo o mě. Sedělo to do puntíku! Pro každý typ jsou pak vhodná určitá jídla, a tak se recepty rozdělují na recepty pro pittu, vátu a kappu. Některé recepty jsou ale vhodné pro všechny anebo jen musíte poupravit, aby byly vhodné i pro vás. Je to všechno moc zajímavé.

Dnes mám pro vás recept na snídani – jogurtovou rýži. Základem je basmati rýže a jogurt. K tomu jsem přidala med, kardamom a kurkumu. Kurkuma je známá pro své protizánětlivé vlastnosti, to je dobrý důvod, proč ji do svého jídla přidat. Tahle snídaně možná vypadá prostě, ale je moc dobrá. Už jsem ji měla několikrát a pokaždé si ji nějak obměním – někdy přidám skořici, jindy kardamom, jogurt lze vyměnit za mléko anebo přidám ovoce.

Tak co, kdo si dá zítra snídani podle ajurvédy?

 

Suroviny:

  • 100g uvařené basmati rýže
  • 60g bílého jogurtu (domácího/bio/organického)
  • Špetka mletého kardamomu
  • Špetka mleté kurkumy
  • 1 lžička medu nebo čekankového sirupu
  • Volitelně: 1 odměrka ovesné vlákniny CardioWell (odměrka je součástí balení)
  • Volitelně: 1 lžička ghí

 

Ovesná vláknina

Aby tato snídaně obsahovala dostatek vlákniny, přidala jsem do ní ještě 1 odměrku ovesné vlákniny Cardio Well (www.pangamin.cz). Každý den si ji přidávám do jídla, většinou snídaně. Jídlo je s ní sytější a je to dobré pro trávení.

 

Postup:

Rýže by měla být vždy čerstvá. Pokud ale nemáte čas se ráno s rýží vařit, podle mě nebude vadit, když si ji večer uvaříte a schováte připravenou do lednice. Rýži vařte dostatečně dlouho, aby byla dobré stravitelná. Při vaření můžete do vody přidat pár zrnek fenyklu.

Do misky dejte 100 gramů uvařené rýže, přidejte jogurt, med, kardamom a kurkumu. Promíchejte.   Já jsem ještě přidala ovesnou vlákninu.

Tuto snídani lze podávat teplou nebo studenou.

 

Poznámky k receptu:

  • Nejlepší je jogurt se živou kulturou. Používám domácí jogurt vyrobený z organického mléka z Lidlu (recept) anebo si někdy koupím rovnou organický bílý jogurt v Lidlu.
  • Jogurt lze nahradit rostlinným – kokosovým, sójovým…
  • K oslazení se hodí i třtinový cukr, datlový sirup i pšeničný nebo rýžový sirup.