Co si dát k lívancům, ovoci, nebo sušenkám? Vyzkoušejte lahodný čokoládový dip z avokáda. Jeho příprava vám zabere jen pár minut. Neobsahuje laktózu a mohou si na něm pochutnat i vegani. Najdete v něm avokádo, sójové mléko, třtinový cukr a kakao. Recepty kde stačí vše rozmixovat mám nejradši a tohle je jeden z nich. Pro případ, že byste sehnali jen nezralé avokádo, najdete dole tipy, jak ho nechat co nejrychleji dozrát. Hlavně ho nedávejte do lednice, to byste se načekali.

Recept si může upravit podle stylu stravování: sójové mléko lze vyměnit za jiné rostlinné mléko, třtinový cukr za kokosový cukr, březový cukr…

Mimochodem dip si můžete dát i samotný, chutná jako avokádový puding a tak kdybyste ho „omylem“ udělali víc, víte co s ním udělat😊

 

Čokoládový dip:

  • 1 avokádo
  • 160-200g sójového mléka
  • 50g třtinového cukru 
  • 4 lžíce hořkého kakaa = 25g

 

Avokádo rozpulte. Nůž zasekněte do pecky, otočte a vyhoďte jí (nebo zkuste zasadit).

Lžící vydlabejte avokádo rovnou do mixéru. Přidejte sójové mléko (zatím jen 160g), třtinový cukr, hořké kakao.

Rozmixujte a podle potřeby dořeďte přidáním dalšího mléka. Každé avokádo je jinak velké a tak se množství může lišit.

Dip se v lednici ještě zahustí.

 

Použití: na palačinky, lívance, k ovoci, jako puding…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

Nedozrálé avokádo? Avokádo zabalte do papíru nebo látky. Dejte na místo mimo dosah přímého slunce a nechte při pokojové teplotě dozrát. Každý den kontrolujte, jestli už je zralé. Bude mít tmavou barvu namísto zelené. Kdybyste ho nechali bez zabalení, dozrálo by jen na povrchu. Potom by se při dozrání i uvnitř mohlo zkazit.

Do lednice můžete dát avokádo které už je zralé, zpomalíte tím dozrávání.

 

Dává přednost organickým potravinám? Když už seženete avokádo v organické kvalitě budete potřebovat i sójové mléko. První možností je si ho doma vyrobit anebo se po něm koukněte v Tescu či Lidlu kde ho kupuji. Cukr a kakao se docela sehnat dají, ale s mléky už je to těžší