Tento prosinec je u nás doma ve znamení horkých čokoláda. Začalo to vlastně už koncem listopadu a teď o asi 10 různých druhů čokolád nemám o nic menší chuť na to, dát si zase večer hrnek horké čokolády😊.

Zkouším různé kombinace a to ty známé jako je čokoláda a chilli i ty méně známé. Dneska mám pro vás recept na opravdovou lahůdku – horkou čokoládu s černým čajem Earl grey. Nikdy bych neřekla, že to může být spolu tak dobré. Černý čaj s mlékem jsem se naučila pít v Anglii. Víte, jak chutná Earl grey čokoláda? Jako hrnek horkého černého čaje i jako horká čokoláda v jednom. Je to vynikající, a proto tento recept nesmí na mém blogu chybět!

 

Suroviny na 1 šálek čokolády:

  • 120ml plnotučného mléka
  • 60ml smetany ke šlehání
  • 65g hořké čokolády (použila jsem čokoládu s 30% obsahem kakaa)
  • ½ lžíce sypaného čaje Earl grey (2 gramy) nebo 1 sáček
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • Špetka soli

 

Earl grey

Černý čaj Earl grey používám sypané. Konkrétně tento mám z www.zdravizesrilanky.cz. Líbí se mi ta plechová dóza, která mi po čaji zůstane:-).

 

Postup

Mléko a smetanu nalijte do malého rendlíku a přiveďte k varu. Až začne mléko bublat, přidejte černý čaj a odstavte. Pokud máte pouze sáčkový čaj, ustřihněte okraje a vysypte obsah sáčků do vroucího mléka. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.

Nyní mléko přeceďte přes jemné síto (i několikrát, aby v čokoládě nebyly kousky čaje).

Do mléka přidejte na kousky nakrájenou horkou čokoládu. Míchejte do rozpuštění, dejte na sporák a vařte na nízkou až střední teplotu cca 2 minut. Čokoláda začne houstnout.

Ozdobte šlehačkou a podávejte. Osobně mi více chutná čerstvě našlehaná šlehačka pro její smetanovou chuť, ale ve spreji je také dobrá. Jestli máte smetanu ke šlehání, tak bych ale neváhala a použila právě tu:-).

 

Poznámka:

Kdybyste ale chtěli čokoládu ještě o něco hustší, tak jako já, rozmíchejte ¼ lžičky čokoládového pudingu nebo kukuřičného škrobu v 1 lžičce vody a vlijte za stálého míchání do vroucího mléka. Během minuty nápoj zhoustne. Škrob přidejte až když je čokoláda rozpuštěné.

 

Nemáte smetanu ke šlehání?

Místo smetany ke šlehání můžete použít pouze 160ml plnotučného mléka a k tomu přidat lžíci másla, které nápoji dodá jemnou chuť. Na ozdobu použijte šlehačku ve spreji anebo ji vynechte úplně.