Věnečky, větrníky, profiteroles…to je jen příklad co můžete upéct z odpalovaného těsta. Všimla jsem si, že v obchodě prodávají odpalované těsto v prášku a musím říct že ne zrovna levně. Proto i já nezůstanu pozadu. Recept na odpalované těsto už mám takže nebylo těžké z něj instantní těsto vytvořit. Směs vydrží docela dlouho i bez přidaných látek prodlužujících trvanlivost. Jestli tedy máte věnečky a podobné pečené dobroty rádi udělejte si hned několik sáčků. Jedna várka vychází okolo 2 korun, tak proč si jich neudělat víc?

Suroviny

Na 1 plech:

  • 80g hladké mouky
  • 80g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Příprava

Všechny suroviny smíchejte. Pro větší dávku znásobte množství surovin. Sáček/sklenici ve které těsto máte popište také přepočítaným množstvím surovin které máte pro použití přidat.

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: několik měsíců (dle trvanlivosti použitých mouk)

 

Použití:

  • 125ml vody
  • 40g hery
  • 2 vejce

 

  1. Tuk a vodu přiveďte k varu a odstavte
  2. Přidejte instantní odpalované těsta a dobře promíchejte.
  3. Těsto nechte 5 minut vychladnout a poté vmíchejte celá vejce
  4. Ručně nebo elektrickým šlehačem vymíchejte hladké těsto
  5. Odpalované těsto je nyní připravené k použití. Na plech můžete stříkat různé tvary: větrníky, věnečky, profiterolky, labutě…
  6. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů než těsto vyběhne (asi 3-5 minut). Poté ztlumte na 190 stupňů a pečte dozlatova cca 10 minut Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.

Nenaplněné upečené těsto vydrží v lednici 1 týden. Pro delší trvanlivost ho můžete zamrazit na několik měsíců. Po rozmrznutí pak stačí jednotlivé větrníčky/věnečky/profiterolky rozříznout a naplnit.