Recept na jáhlové placky s kari kořením. Dají se jíst jen tak s dipem ze zakysané smetany anebo použít jako příloha. Učím se vařit podle ajurvédy a tohle je další recept, který jsem díky ní objevila. Moc jsem si pochutnala.

Jáhly jsou bez lepku, a tudíž i placky jsou bezlepkové.

 

Suroviny:

  • 100g jáhly
  • 300g vody
  • 1 cibule
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pažitky
  • Špetka mletého černého pepře

 

Jogurtový dip:

  • 200g zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželka

Pro česnekový dip: + stroužek utřeného česneku

 

Postup:

Jáhly zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte doměkka. Trvalo mi to 15 minut. Podle potřeby přidejte vodu, zbytek pak scedíte. Nesmí se vařit na sucho, musí být stále ponořené.

Jáhly sceďte a nechte vychladnout.

Cibuli nakrájejte nadrobno.

K vychladlým jáhlům přidejte cibuli, vajíčko, kari, sůl, pepř a pažitku nebo pokrájenou petrželkou.

Promíchejte.

 

Dělala jsem je dvakrát a pokaždé jiné

  1. Přidala jsem 3 lžičky kari koření a 4 lžičky pivovarských kvasnic
  2. Přidala jsem 6 lžiček pivovarských kvasnic a 1 lžičku kari koření

Dobré byly obě, tak si můžete vybrat😊. Pokud nemáte pivovarské kvasnice, použijte pouze kari koření. Placky se dají samozřejmě udělat i bez koření anebo použít jiné.

 

Lžící udělejte hromádky do pánve s troškou oleje nebo ghí.  Z těsta mi vyšlo 8 placek. Pečte 4 minut z každé strany.

 

Na dip smíchejte 200g zakysané smetany, sůl, pepř a můžete přidat i nějaké bylinky. Pro česnekový dip přidejte trochu utřeného česnek, stačí 1 stroužek. Kdo má rád, může i víc.