Mléko z kešu ořechů je jedno z nejchutnějších rostlinných mlék. Stejně jako všechna rostlinné mléka má i kešu mléko pozitivní účinky na naše zdraví. Obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů i minerálů. Pokud trpíte na bolesti hlavy, vyzkoušejte vypít hrnek kešu mléka, zabraňuje jejímu vzniku anebo pokud vás už hlava bolí, zkracuje její trvání. Konzumace kešu ořechů je dobré i na stres a tím pádem i pití kešu mléka.

 Mimo výhody pro naše zdraví je kešu mléko opravdu výborné a můžete ho použít do všech receptů, které obsahují kravské mléko. Je vhodné pro vegany a také je vhodné pro všechny, kdo nemohou pít mléko kravské (neobsahuje laktózu, je lépe stravitelné). Kešu mléko je nenáročné na přípravu. Ořechy namočíte a rozmixujete. Na rozdíl od většiny rostlinných mlék není nutné mléko cedit, protože se kešu ořechy rozmixují beze zbytku. Za mě je kešu mléko jedno z nejchutnějších rostlinných mlék a proto jsem ho pravidelně zařadila do jídelníčku. 

Suroviny

    • 150g kešu ořechů (1 hrnek)
    • 850ml vody

    Volitelně: 2 vypeckované datle, čekankový sirup, agáve sirup, třtinový cukr, javorový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti

:-

  .Příprava

  1. Kešu ořechy namočte na minimálně 3 hodiny do studené vody, klidně je nechte i přes noc – usnadní to jejich mixování. Poté vodu vylijte a oříšky propláchněte pod studenou vodou.
  2. Ořechy nasypte do mixéru a zalijte studenou vodou. Pokud sladíte přidejte cukr nebo jiné sladidlo.
  3. Mixujte 1-2 minuty, to by mělo stačit, ale záleží na to, jak silný máte mixér. 

Poznámka. Pokud máte slabší mixér a kousky kešu zůstaly v mléce, stačí vše přecedit přes jemné síto. Zbytky oříšků můžete přidat do těsta na koláč, posypat s ním ovesnou kaši nebo přidat do smoothie. Je škoda je vyhodit. 

 

 Před použitím mléko protřepejte, po delší době se ořechy mohou usadit. Stačí protřepat a je to. 

Použití: Do musli, koktejlů, na pečení nebo jen tak skleničku. Zkrátka jako klasické mléko.

 

                                                                                                                                                                                                                           Skladování: v lednici

 Trvanlivost– maximálně 3 dny. Pokud ho nespotřebujete tolik, udělejte ho z poloviční dávky.

 

TIP: Hustotu mléka můžete upravovat. Pro extra husté mléko použijte jen 500ml vody. Nebo pro slabší dořeďte vodou do požadované chuti