Indickou kuchyni mám moc ráda. Často vařím například polévku s červenou čočku, která je dostatečně sytá, aby nahradila i hlavní jídlo. Pokaždé je ale potřeba navážit koření a že ho není zrovna málo. Udělala jsem si tedy směs koření s cukrem a solí na jednu várku polévky. Recept na polévku najdete v návodu, takže pokud vám zachutná doporučuji vyrobit si taky pár sáčků. Přeci jen je tam docela dost koření tak proč si práci neusnadnit. Při vaření se už nebudete muset zdržovat odměřováním nebo hledáním koření a polévka bude po každé chutnat stejně dobře.

SurovinY

Domácí mix koření na přípravu indické polévky s červenou čočkou

  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 2 lžíce garam masaly (odkaz na domácí garam masalu: zde)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého chilli (Volitelně)

 

Příprava

Všechno koření smíchejte a uložte do sáčku nebo jiného uzavřeného obalu. Koření vystačí na jednu várku polévky.

Poznámka: určitě by šlo  vyrobit i větší množství a pak si jen nebrat daný počet lžic/gramů. Přijde mi ale, že takto je to snadnější. Jen vysypete obsah sáčku do polévky a nic už neodměřujete. 😊

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 rok

 

Příprava polévky:

  • 500ml zeleninového vývaru*
  • 100g červené čočky (1/2 hrnku)
  • 1 menší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 3 lžíce pasírovaných rajčat (lze nahradit kečupem)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžíce oleje nebo ghí
  • 1 domácí mix koření na indickou polévku

 

PŘÍPRAVA

  1. Na pánvi zahřejte olej nebo ghí.
  2. Přidejte mrkev a cibuli pokrájenou na malé kostičky a 2 minuty míchejte.
  3. Přidejte utřený česnek a připravenou směs koření.
  4. Míchejte asi tak 2 minuty až se koření krásně rozvoní.
  5. Přidejte vývar, rajčatový protlak, propláchnutou červenou čočku a přiveďte k varu. Červenou čočku není nutné přebírat.
  6. Vařte 25-30 minut do změknutí čočky.
  7. Na závěr vmíchejte jogurt pokojové teploty.
  8. Promíchejte a můžete podávat.

Chutná skvěle podávaná s indickým chlebem naanem. Polévku si do něj můžete namáčet nebo jí tak jako v Indii chlebem nabírat.

TIP: Polévka je dost hustá a spolu s naanem ji můžete podávat rovnou jako hlavní chod.