Slunečnicové mléko můžete vyrobit i z pražených slunečnicových semínek. Dají se tak koupit nebo si je můžete upražit sami v troubě nebo na pánvi. Ořechovější chuť semínek tak ještě více vynikne. Jedná se o rostlinné mléko, je tedy vhodné i pro vegany nebo osoby s alergií na laktózu.

SurovinY

  • 1000ml vody
  • 80g slunečnicových semen -loupaných

 

Příprava

  1. Slunečnicová semínka dejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte 8-10 minut na 175 stupňů, občas promíchejte. Až semínka začnou vonět můžete je vyndat. Slunečnici můžete před pražením namočit na 8 hodin do vody a uložit do lednice.
  2. Slunečnici i s vodou rozmixujte. Trvá to okolo 2 minut, ale záleží na typu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Z mléka vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  4. Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte mléko neslazené

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny