Máte rádi krémové polévky? Vyzkoušejte třeba tu kukuřičnou. Je hotová za chvilku a je moc dobrá. Protože je polévka zahuštěná bramborou, je bezlepková. Můj favorit je kukuřičná a taky dýňová, ty mám nejradši.  Kukuřičnou polévku dělám na různé způsoby: smetanovou, s kokosovým mlékem a chilli anebo s pečenou šunkou a česnekem. Dnes mám pro vás recept na smetanovou kukuřičnou polévku. Díky smetaně je krásně jemná, krémová…no prostě vynikající😊.

 

Suroviny:

  • 600ml zeleninového vývaru
  • 150-200g brambor
  • 150g mražené kukuřice
  • 100ml smetany 12%
  • 50g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky ghí nebo oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 velká cibule (100 gramů)
  • ¼ lžičky pepře
  • +100g mražené kukuřice k přidání až po rozmixování

 

Postup:

Cibuli nakrájejte na kostičky

Na krájení používám ruční sekáček od Tescomy. Je to rychlejší, a hlavně se to obejde i bez slz😊.

 

V hrnci rozpalte trošku oleje nebo ghíčka. Cibuli na ni osmažte pěkně dozlatova. Když jí opečete, bude mít výraznější chuť.

Přidejte brambory nakrájené na malé kostky (čím menší budou, tím rychleji se uvaří a polévka bude dříve hotová). K bramborám také přidejte kukuřici.

Krátce orestujte a zalijte vývarem. Vařte, dokud brambory nezměknou.

Poté rozmixujte a přepasírujte přes síto, ať se zbavíte slupek od kukuřice.

Přidejte smetanu, sůl, cukr a pepř. Také 100 gramů mražené kukuřice. Polévku můžete nechat pouze jako krém, ale s kousky kukuřice mi to přijde mnohem lepší.

Vařte 5 minut a odstavte.