Další zajímavý recept z palmového cukru je na světě. Každou novou surovinu si užívám. Ať je to na vaření, pečení nebo třeba na výrobu kosmetiky. Vždycky se těším, až mi přijde a já si s ní začnu hrát:-D. Začnu zkoušet různé recepty, ochutnávat, číst si zajímavé informace o této surovině a jejím využití. Asi jsem divná, ale tenhle proces mě strašně baví:-D.

Z palmového cukru jsem zatím vyrobila:

Mléko s palmovým cukrem (Panakarkandu Paal, Indický recept)

 

Palmový sirup

Zatím jsem z Pepis shopu objednala jen 100 gramů, takže ho moc nemám. Ještě mi to ale určitě na pár receptů vyjde😊.

 

Suroviny:

  • 100g palmového cukru
  • 100g studené vody

 

Pro přípravu 2 laté můžete připravit sirup jen z 30g palmového cukru a 30g vody. Tím pádem všechen sirup okamžitě spotřebujete.

Palmový cukr

Palmový cukr koupíte na www.pepis.shop .

 

Příprava sirupu:

Palmový cukr se prodává v pukách. Postupně z nich nastrouhejte potřebné množství. Strouhala jsem je na struhadle najemno.

Cukr i vodu dejte do malého hrnce a přiveďte k varu. Od vodu varu pár minut povařte, ať máte jistotu, že je cukr zcela rozpuštěný.

Odstavte a nechte vychladnout. Sirup přelijte do čisté, suché lahve.

Palmový sirup skladujte v lednici.

 

Příprava laté

Suroviny:

  • 150ml studeného mléka
  • 7-12g mleté kávy
  • Cukr podle chuti
  • Kovová konvička na mléko
  • Parní tryska u elektrického kávovaru nebo něco na napěnění mléka

 

Cafflano Kompresso:

Kávu připravuji v Cafflano Kompresso. Dělá vynikající espresso a příprava je velice rychlá. Navíc ho po použití jen umyju a je připravený k dalšímu použití😊. Více o Cafflanu najdete v tomto článku: Cafflano Kompresso

 

 

Postup:

Příprava espressa:

Espresso můžete připravit v elektrickém kávovaru, Cafflano Kompresso i Bialetti konvičce. Záleží co máte doma.

  1. Elektrický kávovar: Do síta dejte 7 gramů mleté kávy. Připravte 30ml espressa.
  2. Cafflano Kompresso: Do síta dejte 12 gramů jemně mleté kávy. Zalijte 50ml horké vody (95 stupňů) a zmáčknutím přefiltrujte do spodní nádoby. Podrobný postup na přípravu kávy v Cafflanu najdete v tomto článku (Cafflano Kompresso)

Do konvičky nalijte studené mléko a pomocí parní trysky vytvořte pěnu. Tryska by měla být ponořená jen těsně pod hladinou. Jak bude pěna stoupat, postupně konvičku posunujte směrem dolů, aby byla tryska stále ponořená jen kousek pod hladinou.

Mléčnou pěnou několikrát zakružte, tím odstraníte velké vzduchové bubliny a pěna bude hustší.

Do espressa přidejte 20-30 gramů palmového sirupu. Množství sirupu záleží na vás, podle toho, jak moc chcete nápoj sladký. Já jsem použila 30 gramů. Poté espresso nalijte do sklenice nebo hrnku o objemu 250ml.

Promíchejte a zalijte připravenou mléčnou pěnou.

Nyní je váš nápoj hotový a můžete si ho konečně vychutnat:-).