Ibišek si zamilovávám čím dál tím více. Je to teprve 2 týdny, co mi přišel balíčkem z eshopu Shams. Za tu dobu jsem už ochutnala tolik skvělých receptů a nápojů: ibiškový čaj, sušenky, laté…

Tentokrát mám pro vás recept na rychlý ledový ibiškový čaj. Ledový čaj z ibišku se dá připravit hned několika způsoby. První způsob je zalití ibiškových květů vroucí vodou. Další možnost je ibiškové květy zalít studenou vodou a nechat je přes noc vylouhovat. Včera jsem na ledový čaj dostala chuť, ale nechtěla jsem čekat. Proto jsem vymyslela ještě třetí způsob, jak si ledový čaj připravit. Je o něco rychlejší a navíc není nutné nápoj cedit.

Tento recept je low carb. Čaj jsem osladila erythritolem. Už jsem na něj doma koukala dost dlouho, tak jsem ho konečně začala používat:-D. Samozřejmě můžete použít i bílý nebo třtinový cukr, taky čekankový sirup či jiné oblíbené sladidlo.

 

Suroviny:

  • 100ml vroucí vody
  • 1 a ½ lžičky ibiškového prášku ze sušeného ibišku (recept na něj níže)
  • 400ml studené vody
  • 3 lžičky erythritolu (můžete použít i cukr)
  • Čerstvá máta
  • Led

 

Ibišek:

Sušené květy ibišku mám z obchodu Shams : www.shams.cz. Ibišek se vám bude hodit nejen do tohoto receptu, ale také z něj uděláte skvělý ibiškový čaj, ibiškové sušenky, ibiškové mojito nebo egyptský ledový čaj Karkadé.

Postup:

Začněte výrobou ibiškového prášku.

 

Ibiškový prášek:

Ibiškové květy dejte do mixéru nebo do elektrického mlýnku na kávu. Rozmixujte na prášek a ještě přesijte.

Ibiškový prášek dejte do hrnečku. Zalijte ho vroucí vodou, přidejte erythritol nebo cukr a promíchejte.

Nalijte do džbánu nebo jiné větší nádoby a ihned zalijte studenou vodou. Není nutné nechat čaj louhovat.

Přidejte lístky máty a kostky ledu. Čaj je nyní hotový.

TIP: Použít můžete i mátu peprnou. Mě zatím na zahradě roste jen klasická máta, ale brzy si jí plánuji taky pořídit:-).

 

Co by to bylo za ledový čaj bez brčka?

Plastová brčka odmítám používat, nechci takto škodit přírodě a zvířatům (ano, viděla jsem video se želvou a plastovým brčkem). Místo toho volím brčka z přírodních materiálů. Nedávno jsem objevila slámky ze www.slamky.com. Jsou to slámky vyrobené ze pšenice. Po použití je hodíte na kompost, kde se beze zbytku rozloží anebo je umyjete a ještě několikrát použijete.

Více o slámkách najdete v článku:

Pšeničné slámky