Léto je skoro u konce, ale letní počasí zůstává. Určitě si raději dáte ledový čaj než ten horký. Já také😊. Ledové čaje mám ráda, ale myslím samozřejmě ty doma udělané, a ne ty kupované. Dávám přednost tomu, když ledový čaj obsahuje pouze čaj a případně nějaké ovoce nebo cukr. Nechci tam další konzervanty, éčka a aromat (ani platit předraženou cenu).

Příprava domácího čaje je také ekologičtější. Není balený v pet lahvích, postačí vám džbán nebo konvice😊.

Do čaje můžete přidat i ovoce, třeba jahody

 

Pojďme se podívat, jak si tento ledový zelený čaj připravit:

 

Suroviny:

  • 250ml horké vody (okolo 70-80 stupňů)
  • 1 sáček zeleného čaje nebo 1 lžička sypaného zeleného čaje
  • Led
  • Volitelně: citrónová šťáva nebo kolečka citrónu pro zvýraznění chuti čaje
  • Čekankový sirup nebo třtinový cukr na oslazení.

 

Zelený čaj

Použila jsem sypaný zelený čaj s ovocem Soursop z www.zdravizesrilanky.cz

 

Postup:

  1. Sáček čaje zalijte horkou vodou, ideálně 70-80 stupňů. Čaj nechte 3-4 minuty louhovat a přeceďte nebo vyndejte sáček.
  2. Když je čaj studený, přidejte sladidlo podle chuti – třtinový cukr, čekankový sirup, levandulový sirup…Dále přidejte pár kostek ledu, ať je čas pěkně studený. Nebo čaj dejte vychladit do lednice.
  3. Aby měl čaj výraznější chuť, přidávám do něj ještě trochu citrónové nebo limetkové šťávy. Čaj taky můžete podle chuti osladit.

 

TIP:

Pro jedinečnou květinovou chuť přidejte do čaje 1-3 lžíce levandulového sirupu. Recept na něj najdete tady.

Anebo přidejte pár mražených jahod namísto ledu.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny.