Opuncie, známý také jako nopál se řadí mezi kaktusy. Velké zkušenosti s ní nemám, ale nějaké recepty jsem už zkoušela. Jedním z nich je recept na limonádu. Moc mi chutnala, tak vám sem dám recept.

 

Pozor na trny!

Opuncie má na sobě takové drobné trny – okem nepostřehnutelné, které se vám rádi zabodají do kůže. Oni to dodávají do obchodů očištěné, ale i tak jsem jich vždy měla plnou ruku. V obchodě na plody nesahejte rukama, vezměte si sáček.

Doma si nasaďte rukavice nebo dejte sáček na ruku. Pomocí drsné strany houbičky na nádobí vydrhněte slupku a opláchněte. Houbičku vyhoďte. Opuncii oloupejte a opět opláchněte. Takto je připravená k jídlu či do dalších receptů.

…třeba jsem na ty trny měla smůlu jen já a žádné tam nebudou, ale raději sem vám to sem chtěla napsat.

 

Něco málo o ní

Toto exotické ovoce není moc známé, což je škoda, protože je vynikající a navíc i velice zdravé. Dužina opuncie je šťavnatá. Jsou v ní semínka, ty jsou jedlá. Jí se pouze dužina.

 

Je opuncie zdravá?

Má vysoký obsah vitaminu V

Obsahuje také vitaminy skupiny B, draslík, vápník, hořčík a fosfor.

Vysoký obsah vlákniny

Posiluje imunitu

 

Suroviny

  • 45g opuncie – 1ks
  • 200ml vody
  • 10-20ml citrónové šťávy
  • 10-20g cukru
  • led
  • Volitelně: Pár lístků máty

 

Postup

Opuncii oloupejte. opatrně vydlabejte a přepasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek.

Dužinu rozmixujte s vodou, cukrem a citrónem. Nalijte do sklenice s ledem.

Ozdobte mátou a podávejte