Včera jsem zjistila, že jsem na stránky zapomněla přidat recept na linecké cukroví. Sice už je po Vánocích, ale i tak recept přidám. Nerada bych na to zase zapomněla:) Linecké cukroví patřilo u nás doma do svaté trojky: linecké, pracny a vanilkového rohlíčky, tyto sušenky nesměly o Vánocích nikdy chybět. Já jsem tuto štafetu převzala a tyto tři druhy cukroví jsou každý rok základ. Receptů na linecké je tolik a každý má svůj osvědčený rodinný recept. Já se přidávám a podělím se s vámi i o ten můj.

Sušenky jsou krásně křehké, jak mají být. Z jedné várky vám vyjdou 2 těsta, což jsou 2 plechy. Většinou jich ale dělám víc, protože první dva plechy do druhého dne sníme:-D. Používám kyselé džemy na slepení asi jako ostatní. Nejraději mám rybízový. Příště bych chtěla vyzkoušet udělat kakaové těsto, slepit ho pomerančovou marmeládou a polít hořkou nebo bílou čokoládou. Je tolik možností, jak linecké udělat – klasika s džemem, polité čokoládou, s oříškovou náplní, zdobené bílkovou polevou…já se nikdy nemůžu rozhodnout:-D. Klasika je ale klasika, ty s džemem mám prostě nejradši:-P.

 

Suroviny:

  • 220g hladké mouky
  • 140g máslo
  • 80g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Dále:

  • džem na slepení (používám rybízový)

Množství: 2 plechy  = 50 sušenek (po slepení)

 

Příprava:

  1. Vše dejte do mísy, máslo přidejte nakrájené na kostky a ručně nebo v robotu vypracujte těsto.
  2. Těsto zabalte a dejte na minimálně 2 hodiny nebo přes noc do lednice.
  3. Vál posypte hladkou moukou. Těsto vyklopte a vyválejte. Někdo dělá linecké vyšší někdo zase tenoučké. Osobně doporučuji spíše o něco vyšší, protože na tenké linecké se stačí špatně podívat a zlomí se. Na druhou strnu jak říká můj taťka: alespoň na mě něco zbyde, protože mamka ty rozlámané nejí 😀
  4. Z těsta vykrájejte kolečka nebo jiné tvary. Do půlky vykrojených tvarů můžete udělat díru nebo je nechte bez ní. Každý to dělá jinak. Mamka vždycky používala náprstek. Já zase na vykrojení používám odstraňovač jádřinců na jablka. Je to taková dlouhá tubička která má ideální velikost.
  5. Sušenky podeberte nožem, aby se nezdeformovaly a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
  6. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 10 minut (střední rošt). Další plechy se budou péct o něco rychleji když už je trouba dost předehřátá. Proto je raději zkontrolujte dříve. Až okraje koleček lehce zezlátnou jsou linecké hotové a můžete je vytáhnout.
  7. Sušenky po vychladnutí namažte marmeládou nebo džemem a slepte.
  8. Ještě je můžete pocukrovat, polít čokoládou, ozdobit bílkovou polevou… (polevy až po vychlazení)

 

Tipy na linecké cukroví:

  • Těsto by mělo být co nejstudenější, aby byly sušenky krásně křehké. Proto ho vyndejte z lednice, rovnou vyválejte a co nejrychleji upečte. Dlouhé hnětení by těsto jen zbytečně ohřálo. 
  • Vrchní část sušenek nejdříve pocukrujte a pak teprve slepte džemem. Džem zůstane krásně lesklý a ne kalný. 
  • Sušenky pečte na 170 stupňů nebo klidně o něco déle na 160. Při vyšší teplotě budou sušenky tužší. 

 

Skladování: v chladu: spíž, nebo nějaké chladné místo v bytě.