Marokánky jsou sušenky z rozinek, kandované kůry a ořechů. V cukrárně koupíte klasické tvrdé marokánky, ale doma si můžete jejich tvrdost upravit. Když je upečete méně budou krásně měkké a vhodné i pro ty co by si normální marokánku kvůli tvrdosti nemohly dá. Nebo je naopak upečete pěkně dokřupava. Zuby mi sice drží, ale přiznám se, že mám raději ty měkčí.

Surovin

  • 250ml mléka
  • 200g ořechů (arašídy, mandle, vlašské ořechy) – můžete použít více druhů nebo jen jeden druh. Většinou používám půl na půl arašídy a mandle nebo jen arašídy
  • 100g kandované pomerančové kůry
  • 100g rozinek
  • 80g moučkového cukru*
  • 30g hladké mouky
  • 20g másla nebo hery
  • Čokoláda nebo čokoládová poleva na polití

*pro méně sladké použijte jen 50 gramů

 

Příprava

  1. V míse promíchejte rozinky, pomerančovou kůru a ořechy. Ořechy můžete nechat vcelku nebo je nahrubo pokrájet.
  2. Mléko, cukr, máslo a mouku přiveďte za stálého míchání k varu. Ideální je metlička, která zabrání vzniku hrudek. Směs vařte do zhoustnutí asi tak 2 minuty na střední teplotu (stále míchejte). Doporučuji nepřilnavou pánvičku, aby se nepřipálila, ale pokud nemáte použijte normální hrnec.
  3. Ořechy s ovocem zalijte připravenou omáčkou a dobře promíchejte.
  4. Těsto můžete hned používat nebo počkat až vychladne. Vychladlé se tolik nelepí, ale i s teplým se pracuje dobře.
  5. Plech vyložte pečícím papírem, aby se marokánky nepřilepily. Pomocí dvou lžic udělejte na papíru hromádky z těsta a rozmačkejte je do kruhu. Těsto udělejte asi 0,5 centimetru vysoké nebo kolik se vám to povede. Takhle pokračujte, dokud nezaplníte celý plech. Pokud se těsto lepí můžete ho pocukrovat hladkou moukou (jen troškou) nebo lžíce namočit do vody a těsto jimi uhladit.
  6. Pečte na 180 stupňů 15-20 minut na středním roštu. Upečené marokánky poznáte tak, že jsou pěkně zlaté jako na fotce. Když budou bílé je to ještě málo a rozpadaly by se. Většinou marokánky peču tak, aby byly křupavé, ale zároveň i trochu měkké. Když jsou trochu měkké chutnají mi víc, ale jak jsem psala je to na vás. U každé trouby bude čas pečení trochu jiný. Chce si to vychytat jak dlouho a zapsat. Ať už ale budou měkké nebo křupavé jsou výborné, a to je to hlavní.
  7. Po vychladnutí marokánky polijte čokoládou nebo čokoládovou polevou. Marokánky se potírají na rovné straně, tedy na straně, která se dotýkala plechu. Bohužel jsem často nedočkavá, protože už se na ně těším a potřu je přesně na té opačné straně. Hlavně, že se ještě divím, že to jde nějak špatně. Na chuti to ale naštěstí nic nemění.

 

Skladování: v chladu nebo lednici. Marokánky proložte pečícím papírem, aby se neslepily.