Mochi je japonský dezert, který jsem si velice oblíbila. Jelikož na mě vyskakuje poslední dobou skoro všude, zřejmě nabírá na oblibě.

 

Co je to Mochi?

Tato sladká dobrota se vyrábí se sladké rýžové mouky. Díky tomu získá takovou žužu texturu…omlouvám se, ale nevím jak to popsat. Někomu to nemusí vyhovovat, ale třeba já to právě miluju😊.

Existuje spousta druhů mochi, které se liší tvarem i složením.

 

Já jsem tentokrát vyzkoušela mochi pečené. Klasické mochi – to kulaté s náplní se totiž připravuje v mikrovlnné troubě a tu já doma nemám.

Sladká rýžová mouka

Bez toho se výroba mochi bohužel neobejde. Často to na obalu není v češtině. Jen jako sweet glutinuous rice (snad to mám správně napsané:-)). Já jí kupuju v Sapě (Tamda foods) anebo pak jedině na internetu. Zkusit se můžete rozhlédnou i po různých večerkách nebo obchodech s asijskými potravinami.

 

Mochi je:

Bez lepku

Při použití rostlinného másla (např. Alsan) nebo kokosového oleje zcela bez laktózy a vhodné pro vegany

 

Suroviny:

  • 250g kokosového mléka
  • 100g sladké rýžové mouky
  • 100g krupicového cukru
  • 30g rozpuštěného másla (lze použít i kokosový olej nebo rostlinné máslo)
  • 10g Matcha CHEF – kulinární matchy (pravý japonský originál)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

 

Vše suché smíchejte v misce.

(100g sladké rýžové mouky, 10g kulinární matchy, 1 lžičku kypřicího prášku a 100g krupicového cukru)

Přidejte mokré suroviny a metličkou dobře promíchejte.

(250g kokosového mléka, 30g rozpuštěného másla/rostlinného másla nebo kokosového oleje)

Nádobu na pečení vymažte olejem a vysypejte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

Nalijte do menší zapékací mísy a pečte na 175 stupňů asi 35 minut. Moje trouba peče dost zvláště, je tedy možné, že budete muset dobu pečení trochu upravit. Určitě by mělo být pevné na dotek.

Mochi vyndejte z trouby, nechte vychladnout a dejte na hodinu do lednice.

Nakrájejte na čtverečky.

Mochi jsem ještě trochu posypala sladkou rýžovou mouku, to se dělá i u toho kulatého.

Tip:

Část jsem ozdobila sýrovou pěnou (brzy bude) a špetkou matchy, bylo to vynikající!