Mrkvový dort byl moje láska na první pohled, tedy spíš na první kousnutí. Před pár lety jsem ho měla poprvé a hned jsem si ho zamilovala. Oproti jiným dortům je tak vláčný a plný chutí.

Jelikož mě jeden kousek v cukrárně vyšel stejně jako celý dort pustila jsem se do pečení. Chtělo to pár oprav, než jsem byla spokojená. Teď už je to přesně tak jak má být. Od té doby jsem ho pekla tolikrát, že už to ani nespočítám: oslavy narozenin, pro přátele a rodinu jako dárek… a vždycky sklidil úspěch, což mě neskutečně těší.

Ráda peču a ráda dávám dárky. V poslední době jsem to spojila a začala jsem dávat dorty a zákusky jako dárek😊. Alespoň obdarovaný ví, že jsem nějakou dobu strávila přípravou jeho dárku a že pro mě něco znamená.

Věřím, že vám dort bude chutnat. Teď už jen zbývá podívat se, jak si ten mrkvový dort upéct:

 

Popis: dort je bez laktózy, vegan a bez rafinovaného cukru

 

Budete potřebovat:

  • 230g mrkve
  • 180g hladké špaldové mouky
  • 220g třtinového cukru
  • 100g slunečnicového oleje*
  • 100g banánu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • Špetka mletého muškátového oříšku

*možná by šel použít i kokosový, ale ještě jsem to nezkoušela

Forma: kulatá dortová

Příprava:

Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu, skořici a muškátový oříšek –  tedy vše suché. Promíchejte.

Mrkev nastrouhejte najemno, banán rozmačkejte vidličkou na kaši a přidejte do mísy. Dále přidejte i olej. Míchejte, dokud se vše pěkně nespojí.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Vložte do předehřáté trouby na 35-40 minut, střední rošt při teplotě 180 stupňů. Špejle musí být po vytažení čistá.

Po vytažení z trouby nechte dort 10 minut vychladnout. Poté vyklopte nebo vyndejte z formy.

Mám silikonovou formu, proto musím dort překlopit na talíř a pak otočit na druhý talíř. Zase ale nemusím formu vymazávat😊

 

Dort můžete ještě vylepšit citrónovou polevou. Stačí smíchat prosátý moučkový cukr s malým množstvím citrónové šťávy a dort s ní polít. Šťávy dejte tolik, aby poleva nebyla úplně tekutá. Když dáte dort do lednice, poleva se ještě zpevní.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny