Jahodová dřeň, té se nedá odolat. Proto když jsme se vrátili ze samosběru, hned jsem jich šla několik udělat. Když si jí doma vyrobíte sami, má to několik výhod:

 

  1. Víte, co dřeň obsahuje
  2. Ohlídáte si kvalitu jahod
  3. Také si můžete upravit množství cukru anebo cukr nahradit zdravějšími sladidly jako je například čekankový sirup
  4. Je to levnější
  5. Je to ekologičtější – když použijete znovupoužitelné dózy nebo zrecyklujete kelímek od jogurtu apod.

 

Pokud se vydáte na samosběr, vyjde vás kilo této sladké dobroty na 40-60 Kč/kilo. O takové ceně v obchodě si můžete nechat jen zdát. Výroba vám zabere pár minut, je to velice jednoduché. Mohou vám s tím pomoci i děti, určitě je to bude bavit😊.

Už se těším, až dřeň zmrzne a já ji ochutnám. Letos jsem ji ještě neměla. A co vy, vyrobíte si ji také?

 

Foto jahod z letošního samosběru (jahody jsou z Berry servisu v Brežanech)

 

Suroviny:

  • 400g jahod*
  • 40g třtinového cukru
  • 30g vody
  • Volitelně: trošku citrónové šťávy
  • Něco na dřeň: potravinové dózy, kelímky od jogurtů, silikonové formičky na muffiny…

*Jahody musí být čerstvé. Chuť jahod ovlivní chuť dřeně, proto použijte pouze pěkné a chutné jahody.

 

Čím dřeň osladit?

K oslazení můžete použít krupicový cukr nebo pro zdravější variantu cukr třtinový. Kdo cukr nechce použít vůbec, může sáhnout po čekankovém sirupu, xylitolu, erythritolu nebo medu. Další možnost je dřeň nesladit vůbec.

 

Postup:

  1. Jahody očistěte, zbavte stopky a dejte do mixéru. Přidejte vodu, ať to jde lépe a třtinový cukr. Pokud nemají jahody moc výraznou chuť, přidejte trochu citrónové šťávy. Citrónová šťáva chuť jahod vytáhne, bude pak výraznější.
  2. Rozmixujte, propasírujte, ať tam nemáte semínka (nebo je tam nechte, jak chcete😊).
  3. Jahodové pyré rozlijte do dóziček nebo nějakých obalů. Já jsem doma měla už nějakou dobu muffinové formy. Na muffiny se použít nedají, protože se při pečení rozpadnou. Při mražení se naštěstí nerozpadly a drží pohromadě. Po zmrznutí jsem formu zmáčkla a tím dřeň zakryla. Když dělám větší množství, používám malé formičky na muffiny. Až dřeň zmrzne, dám je do velké dózy, aby byly lépe chráněně před mrazem.