Taky si podzim nebo zimu nedovedete představit bez polévek? Já to mám stejně. Když se venku ochladí, polévka k večeři nebo obědu prostě musí být. Někdy dělám hutné polévky namísto večeře, třeba boršč nebo dýňovou polévku. Jsou dost syté i na to, aby bez problému nahradily hlavní jídlo.

Další polévku, kterou jsem chtěla ochutnat byla mrkvová. Dělala jsem ji před pár lety a teď jsem na ni našla recept ve svých poznámkách. Je to hustá mrkvová polévka, ale zase ne tolik, jako třeba dýňová. Prostě tak akorát krémová. Dále je tam kurkuma – přírodní antibiotikum a antivirotikum. Dodá polévce zajímavou kořeněnou chuť a zároveň je to skvělá prevence proti chřipce a dalším onemocněním. To samé platí pro zázvor a česnek.

Polévka je tedy nejen dobrá, ale také velice zdravá. Prostě je na zimu jako dělaná:-).

Tenhle týden jsem si udělala skleničku ghíčka. Vždycky z něho mám velkou radost, protože mi vždycky rychle dojde a já pak zase nemám nic😊.

Ghí

 

Tentokrát jsem ale nedělala ghí v troubě jako vždycky, místo toho jsem ho udělala tradičně na sporáku. Recept jsem našla v knize Ajurvéda – Život v rovnováze, kterou momentálně čtu (už jsem skoro na konci). Více informací o této knize najdete pod receptem:-). Ghí je v ajurvédě nejpoužívanějším tukem, proto se ani nedivím, že návod jak si ho připravit nechybí i v této knize. Řekla jsem si, že to vyzkouším a musím uznat, že je to opravdu snadné, a hlavně hotové za chvilku. Asi u tohoto způsobu přípravy ghí zůstanu.

Teď už se pojďme podívat na to, jak si připravit jednoduchou krémovou polévku z mrkve, zázvoru a kurkumy. Venku se totiž pořádně ochladilo. U nás dokonce i trochu nasněžilo. Talíř horké polévky se vám bude jistě hodit.

Suroviny:

  • 1 litr zeleninového vývaru (recept)
  • 250g mrkve
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • 1 plátek zázvoru (8 gramů)
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1-2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • Ghíčko na osmažení cibule

Polévku můžete ještě ozdobit zakysanou smetanou nebo kokosovým mlékem. Čerstvé bylinky jako například koriandr jsou také vynikající.

Bonus:

 

 

 

 

 

 

Postup

Cibuli nakrájejte nadrobno.

Na trošce ghíčka opečte cibulku. Až cibule zezlátne, přidejte utřený česnek, a ještě minutu míchejte.

Dále přidejte mrkev nakrájenou na kostky i zázvor (také na kostičky) a další 2 minuty míchejte.

Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a vařte 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Teplotu ztlumte, stačí když bude polévka pouze probublávat.

Polévku rozmixujte dohladka a nalijte zpátky do hrnce.

Nakonec přidejte sůl, cukr a mletou kurkumu. Krátce zahřejte, aby polévka byla teplá a můžete podávat.

 

Polévku rozlijte do talířů nebo misek. Na ozdobu se hodí zakysaná smetana nebo kokosové mléko. Já jsem přidala pivovarské kvasnice. Asi ½ lžíce na 1 talíř. Jsou velice zdravé, tak je přidávám do většiny jídel. 

 

Poznámky k receptu:

  • Pro zahuštění stačí rozmíchat 1 lžíci kukuřičného škrobu s 2 lžícemi studené vody. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a 2 minuty povařte. Nebo polévku vařením zredukujte, to také funguje.

 

Kniha o Ajurvédě:

Jestli se chcete něco dozvědět o Ajurvédě, je skvělou volbou kniha Ajurvéda – Život v rovnováze od Mayi Tiwari. Už jsem přečetla několik knih, ale kdybych si jednu z nich měla vybrat, vybrala bych si tuhle a to hned z několika důvodů. Jedním z důvodů je obsáhlost knihy, má totiž více než 300 stran. Knihy, které jsem měla měly sotva 100 nebo dokonce i méně a to se toho moc nedovíte. 

Kniha je podle mě ideální pro všechny, kdo se s Ajurvédou teprve seznamují a potřebují se dozvědět o základních typech, jaké potraviny jsou pro daný tělesný typ vhodné a jaké ne a díky tomu si pak moci sestavit jídelníček přímo na míru. Velmi nápomocné jsou ukázkové jídelníčky – v knize je jim věnovaných celých 22 stran. Část knihy je věnovaná i jednotlivým potravinám – například rýži nebo fazolím. U každé potraviny je pak uvedené, proč je dobré ji zařadit do jídelníčku anebo pro jaký typ je vhodná. Je to hodně zajímavé čtení, takže pokud chcete být zasvěceni do světa starodávné Ajurvédy a naučit se, jak jíst, aby vaše tělo mohlo správně fungovat, je tato kniha skvělou volbou.

 

Není to jedna z těch knih, které přečtete a tím to končí. Kniha vám dá mnoho důležitých informací a rad, které v životě využijete a hlavně se k ní můžete vracet pro radu a jako k takovému manuálu při sestavování jídelníčku. 

Trochu jsem se rozepsala, ale tak je to vždycky, když píšu o tématu, které je mi blízké a to ajuvéda rozhodně je:-).

 

Knihu vydalo nakladatelství Alferia, koupíte ji zde: Kniha Ajurvéda – Život v rovnováze