Hranolky jsou moc dobré, ale určitě se shodneme na tom, že nejsou zrovna zdravé a lehké jídlo to taky není. Je léto, proto jsem hledala něco lehčího…nějakou zdravou přílohu.

Postupně jsem začala zkoušet zeleninového hranolky pečené v troubě a zamilovala si je. A když mám chuť na brambory, udělám si americké brambory s kořením, pečené v troubě s troškou olivového oleje.

Asi nejvíc mě oslovily mrkvové hranolky. Jsou sladké, podobně jako batátové hranolky. Dokonce jsem je začala jíst i jako svačinu. Nechám je vychladnout a namáčím si je do dipu z jogurtu nebo zakysané smetany. K večeři či obědu se pak hodí jako obloha k masu.

 

Suroviny:

  • 4 větší mrkve (400g)
  • 10g olivového oleje (nebo slunečnicového)
  • ½ lžičky mořské soli

 

Dip:

  • 100g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ¼ lžička soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Anebo

  • 100g zakysané smetany
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Postup:

Mrkve oloupejte a nakrájejte na hranolky. Nemusí mít dokonalý tvar. Měly by ale mít podobnou velikost, aby se pekly stejně dlouho, ale uvidíte, jak vám to vyjde.

Hranolky smíchejte s olejem a solí. Dobře promíchejte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií na pečení.

Pečte na 200 stupňů 15-20 minut, střední rošt. Použila jsem horní a dolní ohřev, bez větráčku (s tím to jde moc rychle). Každá trouba je ovšem jiná, raději to hlídejte.

Až hranolky začnou hnědnout, vytáhněte.

 

Podávejte s dipem nebo jako přílohu.

Nesmíte olej?

Hranolky lze udělat i bez oleje. Budou mít o něco světlejší barvu, ale na chuti se to neprojeví😊. Olej tedy můžete vynechat a stejně tak můžete hranolky připravit i nesolené.