Tenhle rok jsem si na podzim objednala celou krabici granátových jablek. Objevila jsem totiž jednu stránku Crowdfarming a tam si přímo od různých farmářů můžete objednat ovoce, olej a další farmářské produkty. Nejvíce mě zaujalo právě granátové jablko, tak jsem ho objednala.

 

Jelikož jsme měli obrovskou bednu plnou jablek, zkoušela jsem různé recepty. Mezi nimi bylo i nealko mojito. Já jsem na ty mojita dost ujetá, ale to už jste si asi všimli:-). Na zahradě máme celý les máty a tak si dělám mojito skoro každý den – citronové, klasiku s alkoholem, z černého rybízu, kávy…stále experimentuju a vymýšlím nové druhy:-D. Jedno mají ale společné a to, že jsou vynikající.

A je tu další recept na mojito, tentokrát s granátovým jablkem.

 

Budete potřebovat:

  • 100ml vody
  • 4 kolečka limety nebo citrónu
  • Hrst zrnek granátového jablka
  • 3 větvičky máty
  • 10g třtinového cukru
  • 30ml domácí grenadiny (recept níže)
  • 7 kostek ledu

 

Postup

Citron, mátu a třtinový cukr dejte do vysoké sklenice. Pomocí paličky na míchané nápoje důkladně podrťte. Bez citronu nebo limety nebude mít mojito moc chuť, proto je třeba uvolnit z něj co nejvíce šťávy.

Poté do sklenice nalijte grenadinu, dále přidejte led, zrnka granátového jablka a zalijte vodou.

Promíchejte, přidejte brčko a můžete podávat.

 

Domácí grenadina

Budete potřebovat 160g šťávy získané z granátového jablka (ideální je šnekový odšťavovač). Jablka odšťavte a poté šťávu ještě přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko.

Přidejte 130g cukru a špetku kyseliny citronové

Nalijte do malého kastrůlku a 15 minut vařte na nízkou teplotu. Pravidelně míchejte.

Cílem je tekutinu zredukovat na 250ml, průběžně si to můžete přelévat do misky a vážit.

Pokud chcete hustější sirup, můžete redukovat o něco déle.

 

 

Použití Grenadiny

  • Jako sirup na palačinky – aby sirup nebyl moc tekutý, je možné ho redukovat o něco déle anebo si rozmíchat trochu kukuřičného škrobu ve vodě, vmíchat a krátce povařit. Tím sirup zahustíte.
  • Do koktejlů: např. granátové mojito
  • Limonáda: Na 50ml grenadiny přidejte asi 200ml studené vody. Pro zvýraznění chuti ještě přidejte citrónovou šťávu.