Dnes mám pro vás trochu netradiční recept na ledový čaj. Místo čaje použijeme čerstvou kurkumu a také zázvor. Čerstvou kurkumu je dost těžké sehnat. Tedy alespoň mimo Prahu tam, kde bydlím. Poprvé jsem ji sehnala až před pár měsíci ve zdravé výživě. Koupila jsem si poslední sáček a sotva jsem přišla domů, celá nedočkavá se pustila do experimentování. Vždycky mám radost z nových surovin. Hned si připravím papír a začnu psát nápady, co z dané suroviny udělat.

Nakonec jsem z jednoho malého sáčku udělala skvělou polévku, zlaté mléko, sušenou mletou kurkumu a také ledový čaj. Základ na čaj je stejný jako na zlaté mléko, které je hlavně v Indii používané pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. U nás doma už se také osvědčilo a tak si ho vařím při každé chřipce, nachlazení, problémech se žaludkem i když nemůžu usnout. V létě ale chuť na horké mléko nemám a tak vznikl ledový čaj. Čerstvé kurkumy stačí dát opravdu málo, je totiž velice aromatická. Také umí pěkně zbarvit ruce do žluta. Naštěstí to jde dolů:-).

Pojďme se podívat na to jak si čaj připravit:

 

Budete potřebovat:

  • 750ml vody
  • 1 silnější kolečko zázvoru
  • 5 gramů čerstvé kurkumy
  • Špetka mletého černého pepře
  • Špetka mleté skořice
  • Plátky citrónu nebo citrónová šťáva podle chuti
  • Led
  • Něco na oslazení: čekankový sirup(ten používám nejraději), třtinový cukr, med…

 

Příprava:

Kurkumu i zázvor oloupejte. Oba jsou si dost podobné a proto je loupu stejným způsobem. Používám škrabku (mám takovou širokou se zoubky). Kořeny si trochu nalámu tak, aby na nich nezůstaly žádné záhyby a pak pomocí lžíce nebo škrabky oloupu.

Nakrájejte je na malé kostičky a dejte do malého hrnce.

Do hrnce přidejte také vodu, pepř a skořici. Přiveďte k varu a vařte na mírném stupni 6-8 minut. Na konci už by měl čaj získat sytě žlutou barvu, kterou pustila kurkuma.

Čaj odstavte ze sporáku. Mimochodem v tuto chvíli ho můžete taky pít, pokud máte chuť na teplý čaj.

Podle chuti oslaďte. Nechte vychladnout a poté přeceďte.

Vychlazený čaj podávejte s ledem a plátky citrónu (nebo promíchejte s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou).

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny