Pod pojmem CHAI se neskrývá nic jiného, než slovo čaj😊. Tentokrát jsem si uvařila nepálský kořeněný čaj s mlékem. Tímto čajem se začíná v Nepálu den jako u nás kávou. Existuje i varianta bez mléka.

Čaj mi připomíná indickou masalu, kterou mám moc ráda. Akorát ten nepálský je chutově o něco jemnější.

 

Zajímavost:

Chai se tradiční podává velice sladký, aby vám po ránu dodal energii. Já úplně netuším, kolik cukru si pod tímto pojmem představit. Tak či tak nechci čaj přeslazovat, a proto jsem se řídila svojí chutí

Suroviny:

  • 250ml plnotučného mléka
  • 250ml vody
  • 5 celých hřebíčků
  • 5 tobolek kardamomu (objednávám na shams.cz)
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 lžiček cukru
  • 2-3cm tyčinky skořice
  • 2 lžičky sypaného černého čaje

Můj tip: přidejte 1/8 mletého bílého pepře

 

Postup

Mléko dejte do hrnce (já používám WOK😊) a přiveďte k varu. Až vypění, ztlumte teplotu.

Přidejte vroucí vodu, černý čaj, cukr i všechno koření.

5 minut povařte. Teplotu nastavte tak, aby čaj bublal, ale mléko nepřetékalo.

Přeceďte.

 

Moje dojmy

Doma jsem měla pouze čaj Earl grey, ale pokusím se pro příště někde sehnat nějaký nepálský. Chutově mi čaj sednul. Koření, mléko, cukr…všechno to k perfektně sobě sedí. Kupodivu jsem po tomhle čaji měla více energie než po kávě, kterou si běžně dávám. Že bych přešla na čaj?

Bavila mě i ta příprava. Zalít kávu vodou není žádné umění. Takhle si s tím musíte trochu pohrát a to se mi na tom právě líbilo.

 

Koření

Kardamom: Kupuji na shams.cz