Věděli jste, že si můžete ze sušených sójových bobů vyrobit oříšky? Po upečení totiž získají oříškovou chuť. Je to ideální snack večer k televizi jako zdravá náhrada za klasické chipsy nebo křupky. Neobsahují skoro žádný tuk, takže se nemusíte bát že po nich přiberete. Sója je navíc bohatým zdrojem minerálů jako jsou vápník, hořčík nebo draslík. Příznivě působí i na snižování hladiny cholesterolu, takže v případě že máte s cholesterolem problémy můžete si sóju s radostí dopřát.

Suroviny

  • 100 gramů sušených sójových bobů
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 500ml studené vody na namočení bobů

Příprava

  1. Sójové boby přes noc nebo na minimálně 8 hodin namočte do studené vody.
  2. Druhý den vodu slijte a boby propláchněte
  3. Sóju dejte do mísy a smíchejte s olivovým olejem a solí. Pěkně promíchejte, aby se olej dostal všude.
  4. Nyní sóju nasypte na plech a rozložte ho do jedné vrstvy (stačí trochu zahýbat plechem)
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 25-30 minut. Pečte do zlatohnědé barvy
  6. Podávejte ihned nebo po vychlazení uložte

TIP: k soli můžete přidat i koření nebo bylinky a vytvořit tak další chutě.