Pečené kaštany si můžete udělat i doma. Upéct je můžete v troubě nebo na pánvi. Nejdříve se musí zahřát a pak teprve oloupat, protože jinak byste tvrdou slupku neoloupali. Když jsou kaštany oloupané stačí je na pánvi zahřát s rozpuštěným máslem a vanilkovým cukrem. Chutnají skvěle na slano i sladko, ale jelikož mám radši sladké recepty vyhrávají u mě tyto sladké kaštany na celé čáře. Pokud jste kaštany ještě neměli a nevíte jestli vám budou chutnat určitě se nebojte, pokud vám chutnají ořechy budou vám chutnat i kaštany. Pojďme se podívat krok po kroku jak si tuhle sladkou pochoutku vyrobit:

Suroviny

  • 500g jedlých kaštanů
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžíce másla

Příprava

  1. Kaštany omyjte a nechte oschnout.
  2. Připravte si ostrý a kaštany na vypouklé straně nařízněte do písmene X. Čáru proveďte přes skoro celou vypouklou stranu, pomůže vám to kaštan snadno oloupat. Výborně se k tomu hodí nože se zoubky, nekloužou tolik takže se hned tak neříznete. U klasického je lepší zapíchnout nůž doprostřed, nůž necháte kolmo ke kaštanu a pohybem nahoru a dolů uděláte první čárku. Takto postupujete na všechny 4 strany až X-ko vznikne. Některé kaštany nejsou vůbec vypouklé, nařízněte je tam kde to pro vás bude nejjednodušší (nebo nejměkčí)
  3. Naříznuté kaštany nasypte do pánve rozpálené na střední teplotu.
  4. Za častého míchání opékejte 10-15 minut. Tam kde jsou naříznuté se trochu otevřou a co je nejhlavnější také změknou.
  5. Nechte je trochu vychladnout aby jste se nespálily. Loupejte je ale ještě za tepla. Jestli vás to pálí můžete použít třeba rukavice nebo utěrku.
  6. Kaštany loupejte od naříznuté části. Zbavte je tvrdé slupky a očistěte až zůstane jen čistý žlutý kaštan. 
  7. Pečené kaštany promíchejte s máslem a vanilkovým cukrem. Ještě horké podávejte

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny, ale nejlépe chutnají čerstvé a horké