Profiterolky jsou malé kuličky z odpalovaného těsta. Po rozříznutí se plní krémem, šlehačkou nebo zmrzlinou. Dneska mám pro vás recept na profiterolky se zmrzlinou. Je to ideální dezert na léto. Po naplnění zmrzlinou můžete profiterolky rovnou sníst nebo si je schovat do mrazáku. Zmražené vám vydrží minimálně několik měsíců, ale zaručuji vám že tak dlouho tak opravdu nezůstanou.

Suroviny

  • 125 ml vody
  • 40g hery
  • 40g hladké mouky
  • 40g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/8 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • vanilková zmrzlina na naplnění*

*odkaz na domácí zmrzlinu najdete pod článkem

Příprava

Pomůcky: elektrický nebo ruční šlehač, plech, zdobicí nebo klasický sáček, malý hrnec, vařečka,

 

  1. Tuk a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu
  2. Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte do vroucí vody
  3. Za stálého míchání pokračujte dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám. Nebo v případě nepřilnavého povrchu nevytvoří kouli.
  4. Sundejte ze sporáku a nechte 5 minut vychladnout
  5. Ručně nebo šlehačem vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto
  6. Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou
  7. Těsto plňte do sáčku nebo lisu na těsto a stříkejte na plech malé kopečky. Asi 2 centimetry vysoké. Ostré vrcholky uhlaďte navlhčeným prstem aby jste získali typický kulatý tvar profiterolek.
  8. Vložte do předehřáté trouby.
  9. Pečte na 210 stupňů než naběhnou a poté ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova 10-15 minut. Aby nespadly je potřeba po celou dobu pečení nechat troubu zavřenou.

Po vychlazení rozřízněte a plňte vaší oblíbenou zmrzlinou. Také můžete polít čokoládovou nebo ovocnou polevou

 

Skladování: v lednici. Bez náplně v uzavřeném obalu i při pokojové teplotě

Také lze bez nebo s náplní zamrazit. Aby se profiterolky neslepily můžete je dát do mrazáku ztuhnout na talíři nebo tácu. Po zmrznutí je přendejte do sáčku

 

Odkaz na domácí vanilkovou zmrzlinu: https://www.zijemehomemade.cz/vanilkova-zmrzlina/