Rohlíčky z pracnového těsta jsem dělala poprvé, když mi pracny upečené v kovových formičkách zůstaly přilepené k formám a po spoustě neúspěšných pokusech o vyklepnutí putovaly do koše (musela jsem je nechat odmočit, abych těsto z forem dostala). A to byly vymazané, vysypané moukou a nepřipálené. Možná mám už moc staré formičky, ale i tak jsem se rozhodla pro náhradní řešení: rohlíčky z pracinkového těsta pečené v silikonové formě. Silikonovou formu na rohlíčky už nějakou dobu mám a teď jsem jí mohla konečně použít. A Výsledek? Za mě naprostá spokojenost. Rohlíčky jsou vynikající, nic se nevymazává, ale hlavně jdou po každé a během vteřinky vyklopit. Díky formě vypadají všechny rohlíčky stejně, a tak jsou všechny upečené ve stejnou chvíli. Rohlíčky jsou z kakaového těsta s vlašskými ořechy. Právě vlašské ořechy dají rohlíčkům výraznou ořechovou chuť. Těsto i upečené rohlíčky mají velice dlouhou trvanlivost, takže je můžete upéct už na začátku prosince.

Surovin

  • 120g změklé hery nebo másla
  • 120g moučkového cukru
  • 120g hladké mouky
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • Špetka mleté skořice

 

Příprava

 

Pomůcky: silikonová forma na rohlíčky*

* Formu na rohlíčky seženete v prodejnách s kuchyňskými potřebami.

 

  1. Ze všech surovin vypracujte těsto. Dobře propracujte. Zabalte ho a uložte do lednice a nechte alespoň 2 hodiny nebo ideálně přes noc odležet. V lednici bez problémů vydrží i déle, tak ho můžete připravit i dopředu.
  2. Z těsta udělejte kuličky a namačkejte do formy. Používám silikonovou formu do které se najednou vejde asi 50 rohlíčků. Není třeba ji vymazávat nebo vysypávat.
  3. Pečte v předehřáté troubě na středním roštu : 175 stupňů, 8-12 minut. Povrch jen lehce ztmavne. Forma je dost měkká, je tedy nutné jí něčím položit (stačí nízký plech) nebo jí položte na rošt v troubě, ale asi se bude na pár místech propadat
  4. Po vytáhnutí nechte rohlíčky pár minut ve formě chladnout a teprve poté vyklopte. Po vytažení ještě nejsou moc pevné a tak by se lámaly. Rohlíčky obalujte v moučkovém cukru nebo jen pocukrujte

 

Skladování: v chladu (spíž..)

Trvanlivost: 1 měsíc