Máte rádi pracny? V tom případě vás dnešní recept potěší. Upečeme si totiž čokoládové pracinkové rohlíčky.

Těsto je prakticky stejné jako na pracny, akorát používám více kakaa. Ořechy používám vlašské. Jiné ořechy používám jen výjimečně, ale je to pouze tím, že si každý rok nasbírám hodně vlašských ořechů někde po okolí a jsem ráda, že nemusím ořechy kupovat. Samozřejmě třeba na výrobu domácího marcipánu kupuji mandle, to by ani jinak nešlo, ale do vanilkových rohlíčků, pracen a dalších receptů  používám vlašské ořechy. Když vidím tu cenu, za kterou je prodávají v obchodě, tak si jich vážím ještě více😊.

Rohlíčky můžete obalit v moučkovém cukru, posypat kakaem anebo polít čokoládou. Hodí se k ním mléčná, hořká i bílá čokoláda.

 

Těsto:

  • 120g hladké mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 120g mleté vlašské ořechy
  • 120g změklého másla
  • 15 gramů hořkého kakaa (2 lžíce)
  • Špetka skořice

 

1 těsto = 1 plná forma rohlíčků (viz foto)

 

Hořké kakao

Používám tmavé holandské kakao z Fair trade centrum. Holandské kakao nejen výraznou chuť, ale i barvu a tak se do tohoto receptu skvěle hodí.

 

Jakou použít formu/formičky?

Na rohlíčky můžete použít tradiční pracinkové formy, ty napoprvé dobře vymažte anebo jako já použít silikonovou formu na rohlíčky. Přiznám se, že po mnoha zničeních kusech cukroví jsem to už nevydržela a koupila si silikonovou formu. Nevím, jestli je v tom chuťově nějaký rozdíl, ale rohlíčky mi chutnají a moje nervy jsou mnohem klidnější než když se snažím 10 minut dostat pracnu z formičky a nakonec se rozláme na kusy.

 

Postup

Vše dejte do mísy a ručně nebo v robotu propracujte. Těsto zabalte a nechte přes noc uležet.

Druhý den těsto trochu propracujte, ať není tak ztuhlé.

Z těsta si udělejte kuličky a tu namačkejte do formičky. Silikonové formy nevymazávejte, kovové určitě ano, tedy alespoň napoprvé, pak už by to nemělo být nutné.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Přijde mi, že doba pečení v kovových formičkách a silikonové formě se značně liší. V kovových jsem je pekla 8-12 minut, v silikonové mi to trvá skoro 20 minut. Záleží ale samozřejmě na troubě. Až okraje začnou tmavnout, vyndávám.

Pracny vyndejte, nechte vychladnout a pak vyklopte.

 

A co dál?

Nejdříve nechte pracny vychladnout, ať nejsou tak křehké. Poté je pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte čokoládou. Můžete je polít celé anebo jen konce, zkombinovat hořkou čokoládu a pocákat bílou…jak je libo.

Čokoládová poleva – každých 30 rohlíčků počítejte tak 40g čokolády.

 

Poznámky k receptu:

Pokud spěcháte, nechte těsto uležet v lednici jen 2 hodiny.