Slunečnicové mléko není tolik známé jako mléko sójové, rýžové nebo mandlové. Není ale o nic méně chutné nebo zdravé. Protože se jedná o mléko rostlinné a ne živočišné je mnohem lehčí a lépe stravitelné. Mléko je vhodné pro všechny vegany, ale také osoby trpící alergiemi. Slunečnicové mléko stejně jako jeho rostlinní kolegové je plné vitaminů, minerálů (vysoký obsah vitaminu E, draslíku a hořčíku). Mléko můžete pít neslazené, slazené, přidat do něj kakao, skořici nebo vanilku.
Suroviny
- 750ml vody
- 60g slunečnicových semínek
Příprava
- Slunečnicová semínka namočte na 8 hodin do studené vody (nebo přes noc)
- Slunečnici i s vodou rozmixujte. Trvá to okolo 2 minut, ale záleží na typu mixéru.
- Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Z mléka vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte mléko neslazené
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny