Slunečnicové mléko není tolik známé jako mléko sójové, rýžové nebo mandlové. Není ale o nic méně chutné nebo zdravé. Protože se jedná o mléko rostlinné a ne živočišné je mnohem lehčí a lépe stravitelné. Mléko je vhodné pro všechny vegany, ale také osoby trpící alergiemi. Slunečnicové mléko stejně jako jeho rostlinní kolegové je plné vitaminů, minerálů (vysoký obsah vitaminu E, draslíku a hořčíku). Mléko můžete pít neslazené, slazené, přidat do něj kakao, skořici nebo vanilku.

Suroviny

  • 750ml vody
  • 60g slunečnicových semínek

Příprava

  1. Slunečnicová semínka namočte na 8 hodin do studené vody (nebo přes noc)
  2. Slunečnici i s vodou rozmixujte. Trvá to okolo 2 minut, ale záleží na typu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Z mléka vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  4. Podle chuti mléko oslaďte nebo nechte mléko neslazené

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny